fbpx

Predstavljamo: Centurion Lukavac

2 min. za čitanje

Piše:Sadik Sinanović

Kažu da se nekom od borilačkih vještina um i tijelo najbolje pripremaju za borbu. Takođe se ovakve vještine i aktivnosti koriste i samim tim daju najbolje rezultate, prilikom održavanja fizičke spremnosti, te izgrađivanja osobe. Jujutsu ili jednostavno džiju-džica obuhvata goloruke tehnike, i tehnike borbe oružjem, te obuhvata tehnike hvatanja, bacanja i gušenja, te udarce rukama i nogama.

- Marketing -

U svrhu što bolje promocije lukavačkog sporta, sportska redakcija našeg portala posjetila je jedan od treninga Jujutsu kluba “Centurion” Lukavac.

Na prvi pogled, ono što smo primijetili je bespoštedna borba, taktiziranje, i izvođenje zahvata kojima u što kraćem roku treba da onesposobite “neprijatelja” gore navedenim vještinama. Strah od povreda i lomova, uzrok je nešto pažljivijeg pristupa, jer kako kažu vodeći članovi ovog kluba, cilj nije pobjeda, već izgradnja ličnosti kroz sport.

Tih i predan rad, disciplina i uzajamno poštovanje, karakterišu treninge ovog kluba. Članovi Centuriona, nisu rezultatski opterećeni, niti takmičarski opredijeljeni. Potpuno je nevažna boja kimona i pojasa. U nekoliko godina postojanja kluba, kroz “malu salu” Centra za kulturu prošlo je na desetine boraca, koji su naučili nove tehnike, sklopili prijateljstva, izgradili ličnost i pronašli mir. Centurion Lukavac, nije takmičarski klub, pa prema tome unutar prostora za trening ne postoje kategorije koje će razdvojiti članove. Borci svih uzrasta i različitih kategorija, skupa uvježbavaju nove tehnike.

Kakva atmosfera vlada na treningu lukavačkih Jujutsu boraca, najbolje pokazuju druženja, koja se nastavljaju van prostora za trening. Osim napornog vježbanja, zajednička planinarenja i šetnje uz prijatan razgovor su svakako ono što dodatno povezuje članove Centuriona, i što doprinosi održavanju i jačanju jednog porodičnog odnosa među članovima.

 

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments