fbpx

BiH košarkašice danas imaju okršaj sa Švedskom za novi podvig

3 min. za čitanje

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas igra svoju posljednju utakmicu na Eurobasketu, a sjajno izdanje naših košarkašica na takmičenju najboljih selekcija Starog kontinenta može se zaokružiti novim podvigom u slučaju pobjede protiv Švedske.Naime, trijumfom u današnjoj utakmici, koja se igra u okviru razigravanja za pozicije od 5. do 8. mjesta na Eurobasketu, BiH bi automatski izborila plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine. U tim kvalifikacijama nastupat će 16 selekcija, a na Mundobasket će se plasirati njih čak 12. Budući da će u ovim kvalifikacijama biti i dosta lošije selekcije od evropskih, očekuje da će na Svjetskom prvenstvo zaigrati svih šest reprezentacija sa Starog kontinenta.

No, vratimo se današnjoj utakmici. BiH je prema procjenama stručnjaka, ali i kladionica, blagi favorit. Međutim, selektor Goran Lojo upozorava da će biti izuzetno zahtjevna utakmica.

“Ovo je za nas šesta utakmica na prvenstvu i ujedno posljednja. Ukoliko pobijedimo Švedsku, izborili smo plasman na kvalifikacijski turnir za Svjetsko prvenstvo koje će se održati u februaru. Analizirali smo reprezentaciju Švedske i radi se o jednoj kvalitetnoj selekciji koja igra agresivnu odbranu i brzu košarku. Mi ćemo uraditi sve da njihove najbolje košarkašice zaustavimo i stavimo pod kontrolu, a očekujem da će sve djevojke biti spremne za susret i da ćemo uz maksimalan pristup i zalaganje koje smo pokazali tokom cijelog ovog prvenstva uspjeti ostvariti povoljan rezultat”, rekao je Lojo u najavi susreta.

Podsjetimo, u meču četvrtfinala naš tim bio je lišen usluga fantastične Marice Gajić zbog povrede, a upitno je hoće li i danas biti na raspolaganju selektoru.

Švedska je u četvrtfinala ispala od Bjelorusije, a ekipu predvode sestre blizankinje Frida i Elin Eldebrink. Ujedno su njih dvije i najviše pokazale na ovom turniru uz Nathalie Fontaine. Vrijedi još i izdvojiti i najbolju skakačicu tima Kalis Loyd te je sasvim jasno da će naša selekcija imati izuzetno težak zadatak.

Utakmica između Švedske i Bosne i Hercegovine igra se u Valenciji s početkom u 12 sati uz direktan televizijski prijenos na kanalima Sportkluba.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments