fbpx

Bar Prodigies nastavlja uređenje street workout parka u Lukavcu

3 min. za čitanje

Street workout  ili, u ovom kontekstu bolje rečeno, Calisthenics je specifičan način treniranja u kojemu se kao opterećenje koristi vlastita masa tijela pri čemu se prkosi samoj gravitaciji. Sa takvim načinom treniranja postiže se visok nivo fleksibilnosti, motoričkih sposobnosti poput snage, koordinacije, izdržljivosti, preciznosti, brzine i dr. što dovodi do povećanja mišićne mase.

Vježbe sa vlastitom težinom su u osnovi „složene“ vježbe  kojima je karakteristika da u isto vrijeme radi više mišića. Zbog mnogih beneficija Calisthenics vježbe se sve više uvode u mnoga područja fitnessa. Mogu se izvoditi svugdje što je jedna od glavnih osobina jer nije potrebna nikakva dodatna oprema , sve što trebate je tlo i eventualno horizontalna šipka. Zahvaljujući mnogim inicijativama postoje izgrađeni parkovi namjenjeni upravo za Street workout koji vam pružaju sve što je potrebno za obaviti kvalitetan trening.

UG „Sportska mreža“ (neformalna grupa „Bar Prodigies“) je i ove godine bila aktivna na polju unapređenja i promocije street workouta u Lukavcu. Naime i ove godine pod pokroviteljstvom Fondacije Tuzlanske zajednice i sponzora koje ćemo spomenuti u nastavku, UG „Sportska mreža“ je nadogradila street workout park u Lukavcu i prikupila nove članove koji se aktivno bave tim sportom te rade na njegovoj promociji.

UG „Sportska mreža“ se bavi promicanjem pozitivnih vrijednosti i aktivnosti prvenstveno kod omladine kroz zajednički koristan rad i sportske aktivnosti kako bi time doprinijeli zajendici. Treninzi, radionice i edukacije koje su u planu su neke od aktivnosti koje će se sprovoditi u novodograđenom parku za vježbanje. Sam park za vježbanje izgrađen je 2015. godine pod pokroviteljstvom Fondacije Tuzlanske zajednice, Opštine Lukavac, te Fitnes centra „Čađo“, a ove godine sponzori na projektu pored FTZ su bili: restoran – ćevabdžinica „Sarajka“, Restoran „Mama Mia“, Bh Telecom, Sberbank, te Lović & Co.

Park za vježbanje je dostupan za korištenje u bilo koje vrijeme i bilo kome, aktivna ekipa Bar Prodigies je tu svaki dan za treninge i uputstva, a koju možete kontaktirati i preko zvanične fb prezentacije “Bar Prodigies”. Street workout pokazuje jak potencijal u Lukavcu, a sa novodograđenim parkom se očekuje njegov dodatni rast. Predsjednik Udruženja i vođa ove grupe je Ahmed Babić, a potpredsjednik i jedan od vođa ovog projekta je Fahir Selimović.

Podijeli ovaj članak
2 komentara
Subscribe
Notify of
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka čast.

Ovo je za svaku pohvalu.