Sisecam Soda najznačajniji investitor u BiH

2 min. za čitanje

131210135.2_xl

Predstavnicima tih firmi uručene su plakete FIPA-e na manifestaciji pod nazivom “Izbor stranog investitora BiH za 2012. godinu“, koja je danas u Sarajevu okupila značajan broj predstavnika institucija, međunarodnih organizacija, akreditovanih ambasada i poslovne zajednice u BiH.

“Nagrađena preduzeća prepoznala su mogućnosti ulaganja u BiH i uspješno otpočela poslovnu djelatnost i na taj način poslala pozitivnu poruku potencijalnim stranim investitorima o mogućnostima uspješnog poslovanja u BiH”, istakla je tokom ceremonije dodjele priznanja direktorica FIPA-e Jelica Grujić.

Naglasila je da ovi primjeri zaslužuju maksimalnu pažnju, tim prije ako se zna da je na globalnom nivou u prošloj godini došlo do pada stranih direktnih investicija u procentu od 18 posto, što se odrazilo i na stanje u BiH.

Foto: Klix
Foto: Klix

Pozivajući se na podatke Centralne banke BiH, Grujić je navela da je u prošloj godini u BiH zabilježeno 558 miliona KM stranih direktnih investicija.

Preduzeće Granmir &Co d.o.o. Međugorje izabrano je za najznačajnijeg investitora u kategoriji “greenfield investicija” (osnivanje novog preduzeća, izgradnja objekta), a FL Wood d.o.o. Foča je izabran kao najznačajniji investitor u kategoriji “akvizicija-privatizacija“.

U kategoriji “otvaranje novih radnih mjesta“ izabrana je Alpina-Bromy d.o.o. Tešanj”, dok je firma Sisecam Soda d.o.o. Lukavac najznačajniji investitor u kategoriji “zajedničko ulaganje“.

Izbor stranog investitora BiH, događaj je u okviru kojeg se predstavljaju najuspješnija strana preduzeća koja posluju u BiH i koja na taj način doprinose njenoj pozitivnoj percepciji u poslovnom svijetu.

Podijeli ovaj članak
3 komentara