fbpx

Shell Elektron potražuje preko 200.000 KM

3 min. za čitanje
Odlazi li u stečaj?

Podacima ne raspolaže ni najnoviji v.d. direktora Edis Dugonjić koji je na to mjesto došao, kako kaže, spletom okolnosti, a postavili su ga vlasnici iz firme majke u Sloveniji CPM Maribor. Dugonjić, koji je bio direktor Hotela Lukavac, koji je u vlasništvu CPM BiH, kaže da je na mjesto direktora došao jer u firmi nije bilo odgovorne osobe koja bi potpisivala fakture.

Tako sam ja došao na mjesto direktora umjesto Davorina Sadara, sa kojim nikako nismo mogli stupiti u kontakt. Inače niko ne zna koliki su dugovi ni potraživanja firme. Ja sam rekao da neću nastaviti ovaj posao dok se ne napravi revizija poslovanja koja do danas nije urađena, iako to obećavaju već mjesec dana. Do tada se ne zna da li će firma u stečaj ili ne.

I stečaj je neko rješenje, ali ne znam kakvo je stvarno stanje stvari. Ne vjerujem da su dugovi 27 miliona KM, kako je bilo objavljeno, ali koliki su ne znam – rekao je Dugonjić. On je potvrdio da je iz firme iznijeta neka mehanizacija, ali na ime izmirenja dugovanja, a da misli da je Sadar neke od tekućih ugovora, koje je firma imala, prebacio na firmu CPM Energo u Laktašima.

Kako kaže jedina prava adresa na kojoj se mogu dobiti podaci o firmi iz Lukavca je Janez Škoberne, vlasnik i direktor firme CPM Maribor. Međutim, na nekoliko telefonskih brojeva koji se nalaze na službenoj stranici firme u Mariboru jučer uporno se javlja samo telefonska sekretarica. U međuvremenu je Sadar, lice s Interpolove potjernice, nestao bez traga i glasa. Izvori tvrde da je sa priličnom sumom novca otišao iz BiH i da je izjavio da više nikada nogom neće kročiti u BiH.

Muhidin Alić vlasnik firme Shell Elektron iz Gračanice, koji od CPM BIH potražuje još preko 200.000 KM, kaže da ima usmena obećanja koja mu je dao Roman Turkl da će mu novac biti isplaćen od naplate urađenih poslova. Roman Turkl, koji je došao iz Slovenije da nadgleda situaciju i snima stanje u firmi, nije htio komentarisati stanje u CPM Lukavac.

Ova firma je, kako je poznato, kćerka firma CPM iz Maribora koja je potpisala ugovor o podkoncesijama vrijedan 300 miliona eura sa Vladom RS o izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj, a jučer je zvanično od Vlade RS zatražila dodatno vrijeme za osiguranje bankarskih garancija.

(SodaLIVE.ba/SAN)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

bravo bravo, prodali su hotel i bazen prvoj firmi koja je naletila da su malo bolje pronjuskali kome daju u ruke nesto sto se godinama odbijalo od ledja radnika “progres”-a sad nebi doslo do ovog. nek vas je stid i sram