fbpx

Saopštenje za javnost: U.G. „Nova Romska Nada“

2 min. za čitanje

Jedan od njih je Đurđevdan i obilježava se 6. maja, tako i ove godine. NVO “Nova Romska Nada” po prvi puta ovaj značajan datum koji je vezan za istoriju roma obilježava i u našoj općini.

S tim u vezi postavljen je info štand neposredno preko puta opštine Lukavac gdje ćemo dijeliti promotivni materijal i stojati na raspolaganju za sva pitanja građana. Što znači da od 29.aprila pa sve do centralne manifestacije 6. maja svi građani mogu doći po informativni materijal i na taj način dati svoj doprinos odnosno iskazati svoje poštovanje ili interesovanje prema romskoj nacionalnoj manjini.

Želimo da ovaj značajan datum za rome bude pod motom “Živimo zajedno” što je možda i najvažnije jer smo ravnopravni građani društvene zajednice. U istoriji je utemeljeno da su romi nomadi i da na taj datum kreću sa svojim čergama na daleki put u potrazi za pukim preživljavanjem, no na nama mlađima je ostalo da gajimo i poštujemo istoriju jer sada smo ravnopravni članovi društva koji su totalno integrisani, naša djeca pohađaju lokalne osnovne, srednje škole, imamo stambene jedinice, istina devastirane ali nisu pokretne, učestvovali smo u odbrani ove države i na kraju krajeva posjedujemo lične dokumente države Bosne i Hercegovine.

Ovim putem pozivamo građane da dođu svaki dan sve do 6. maja ispred općine Lukavac i da se informišu direktno o našoj kulturi i tradiciji. Info štand biti će postavljen od 9:30h do 10:30h i naravno naši volonteri stoje vam na raspolaganju za sva pitanja.

S tim u vezi građani Lukavca, odbacite predrasude i eliminišite u startu svaku mogućnost rasizma i diskriminacije i uvjerite se da smo svi isti.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments