Saopćenje za javnost

2 min. za čitanje

diskriminacijaOvaj dan su obilježavale nevladine organizacije koje u svom opisu djelovanja imaju fokus na borbi protiv dikriminacije. Strukture vlasti nisu značajno učestvovale iz razloga što se uposleni poslanici ne osjećaju diskriminisani.

Kao Romska NVO navikli smo na svakodnevnu dikriminaciju. Međutim što se dešava u posljednje vrijeme prešlo je sve razumne granice. Naime, kroz politička prepucavanja za nas obične smrtnike iz neshvatljivih razloga došlo je do blokade rada naše vlade, što i nije strašno jer i ne rade Bog zna šta. Žalosno je da zbog neusvajanja budžeta ispaštaju najosjetljivije kategorije i ne mogu ostvariti svoja ionako skromna prava.

Još tužnija je činjenica da javna kuhinja nije dobila niti 1 KM u protekle pola kalendarske godine, a o njoj ovisi više hiljada građana, a među njima i veliki broj Roma.
Na ovom mjestu vrijedi napomenuti da je osjećaj gladi kod svakog ljudskog bića izražen na isti način bez obzira na ekonomski status, ali je jedina razlika da politička elita osjećaj gladi prevaziđe objedom u elitnom restoranu, jer im to plata od par hiljada KM dozvoljava. Nasuprot tome siromašni stoje sa posudom pred praznim kazanima Javne kuhinje.

Smatramo da su nehatnim ponašanjem naši političari izvršili ili vrše diskriminaciju nad svim građanima Bosne i Hercegovine sa posebnim fokusom na Tuzlanski kanton.

Stoga, apelujemo na Vas dragi poslanici, stavite konačno u prvi red interes naroda koji Vas je birao, a poslije toga neka slijedi Vaša borba za fotelje.

(NVO Nova Romska Nada)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments