Romi iz Lukavca mogu biti korisnici donacije stambenog zbrinjavanja

2 min. za čitanje

Iako već šest godina imamo vijećnike iz reda romske nacionalne manjine tek u ovoj godini se pokreću stvari sa mrtve tačke, kažu iz Udruženja Nova romska nada.

Naime organizacije kao što su EU i Hilswerk žele stambeno zbrinuti bar 16 porodica, a ministarstvo za ljudska prava doniralo je dodatno 130.000 KM takođe za projekat stambenog zbrinjavanja. Podrazumijeva se da bi korisnici ove donacije trebali biti Romi beskućnici, odnosno porodice koje žive u uslovima nedostojni ljudskom biću.

Odgovorno tvrdimo da takvi postoje, ali nažalost pojedinci iz reda romskog naroda neprofesionalnim i sebičnim ponašanjem dižu bunt kod napaćenog naroda kako bi i ovaj prvi pokušaj stambenog zbrinjavanja u Lukavcu doživio propast. Stoga braćo Romi nemojte se zavaravati i slijediti huškanje onih kojih imaju stambene jedinice i stanove po evropskim standardima. Takvima nije potrebna donacija i sve će činiti da to ne dobiju ni drugi., kažu iz ovog udruženja.

NVO „Nova Romska Nada“ stoji na raspolaganju svakom aplikantu koji je ugrožen odnosno nije stambeno zbrinut i pružit će, kako kažu, potpunu podršku pri vađenju odgovarajuće dokumentacije, sa posebnim fokusom na rješavanje imovinskih pravnih odnosa. Nova Romska Nada je pozvana od strane rukovodstva općine Lukavac da utiče svojim dugogodišnjim iskustvom da donacije odu onima kojima je to stvarno i potrebno.

Odgovorno tvrdimo da ćemo se maksimalno zalagati da beskućnici koji su u velikom slučaju i bolesni i sa velikim brojem djece konačno dobiju krov nad glavom. Stoga upozoravamo aplikante koji imaju regulisano stambeno pitanje da odustanu jer odgovorno tvrdimo da kao takvi neće proći jer formirana komisija će striktno slijediti upute zakona i bodovanje po evropskim standardima. Baćo Romi, budite uvjereni da ovo nije poslednja donacija i da će svi doći na red i zato molimo one koji mogu čekati da to i čine, kažu iz Nove romske nade.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara