fbpx

Romi iz Lukavca mogu biti korisnici donacije stambenog zbrinjavanja

2 min. za čitanje

Iako već šest godina imamo vijećnike iz reda romske nacionalne manjine tek u ovoj godini se pokreću stvari sa mrtve tačke, kažu iz Udruženja Nova romska nada.

Naime organizacije kao što su EU i Hilswerk žele stambeno zbrinuti bar 16 porodica, a ministarstvo za ljudska prava doniralo je dodatno 130.000 KM takođe za projekat stambenog zbrinjavanja. Podrazumijeva se da bi korisnici ove donacije trebali biti Romi beskućnici, odnosno porodice koje žive u uslovima nedostojni ljudskom biću.

Odgovorno tvrdimo da takvi postoje, ali nažalost pojedinci iz reda romskog naroda neprofesionalnim i sebičnim ponašanjem dižu bunt kod napaćenog naroda kako bi i ovaj prvi pokušaj stambenog zbrinjavanja u Lukavcu doživio propast. Stoga braćo Romi nemojte se zavaravati i slijediti huškanje onih kojih imaju stambene jedinice i stanove po evropskim standardima. Takvima nije potrebna donacija i sve će činiti da to ne dobiju ni drugi., kažu iz ovog udruženja.

NVO „Nova Romska Nada“ stoji na raspolaganju svakom aplikantu koji je ugrožen odnosno nije stambeno zbrinut i pružit će, kako kažu, potpunu podršku pri vađenju odgovarajuće dokumentacije, sa posebnim fokusom na rješavanje imovinskih pravnih odnosa. Nova Romska Nada je pozvana od strane rukovodstva općine Lukavac da utiče svojim dugogodišnjim iskustvom da donacije odu onima kojima je to stvarno i potrebno.

Odgovorno tvrdimo da ćemo se maksimalno zalagati da beskućnici koji su u velikom slučaju i bolesni i sa velikim brojem djece konačno dobiju krov nad glavom. Stoga upozoravamo aplikante koji imaju regulisano stambeno pitanje da odustanu jer odgovorno tvrdimo da kao takvi neće proći jer formirana komisija će striktno slijediti upute zakona i bodovanje po evropskim standardima. Baćo Romi, budite uvjereni da ovo nije poslednja donacija i da će svi doći na red i zato molimo one koji mogu čekati da to i čine, kažu iz Nove romske nade.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kakve su to stambene jedinice po evropskim standardima?
Ja mislim da romi nisu zaslužili nikakve donacije. Ono što ih čini nižom rasom jest njihov karakter, odvratno i bahato ponašanje, bezobrazluk. Iz primjera Nazifa Mujića, oni koji nisu znali, mogli su da se uvjere kakvi su to neradnici i nezahvalnici. Nisu zaslužili ništa džaba!

Hoću i ja stambenu jedinicu i to odmah,kakva je to ravnopravnost,romi da dobiju džaba a mi ostali da plaćamo stmbene jedinice.Neprvda pa to ti je….

Evo kako ce to ici….daju im dobar smjestaj,oni ga takvi kakvi su nakon 2-3 mjeseca pretvore u neuslovan smjestaj i onda opet u red da dobiju stambenu jedinicu po evropskim standardima…..

treba ih j….! fali nama jedan Putin! i cige se osvjestile ko biva i mi ugroženi i naguzeni ko i rest Balkana. takve treba utjerati kroz vrata a istjerati kroz dimnjak!!!
pozdrav normalnoj raji

danas slusam na nekoj radijskoj stanici kako nemaju niti zdravstveno djeca ne idu u skolu nemaju za ovo nemaju za ono… kao prvo ti nomadi se nasele na nekoj lokaciji za koju oni saznaju od svojih “svodnika” u gradu i nakon izvesnog vremena naprave naselje od kartona i onda pocnu traziti svoja prava koja nemaju ni registrirani gradani u svojim domovima… prvo treba da se registruju u MUP da se zna da su ovdje a ne kao vanzemaljci pa da se prijave u sve ustanove i onda sve po redu prvo zasluzi.

oni bi sve prvo dzaba da im se daje kao sto su i navikli ali nemojte da se od njih nesto trazi… nadite trojicu u BiH koji zaraduju ogormnu kintu da placa nesto ovoj drzavi od koje uvijek nesto traze i posluje legalno… oni nisu ovdje starosjedioci pa da im se moraobezbijediti nekakva socijala i ponavljam provjera odakle dolaze i ilegalno se naseljavaju i zaustaviti taj biznis… niko vise ne daje nista dzaba nego zaradi, niko nije lud da izdvaja zaradenu paru da bi se njima dijelilo kao pomoc