Reagovanje menadžmenta GIKIL-a

20. Jula 2009.
2 min. za čitanje

strajkgikilaMenadžment GIKIL Global Ispat koksne industrije Lukavac uputio je u ponedjeljak 20. jula 2009. godine apel u kojem od Sindikata BiH, granskog Sindikata hemije i nemetala, te od Vlada Federacije i Tuzlanskog kantona traži pomoć za izlazak iz teške situacije u koju je tvornica došla nelegalnom odlukom 150 radnika GIKIL-a da stupe u štrajk i blokiraju funkcioniranje proizvodnje.

Generalni direktor Guntupalli Jagannadham upozorio je predstavnike Sindikata da je odluka o stupanju u štrajk nelegalna, te da će imati nesagledive posljedice po sudbinu tvornice GIKIL:

-Problem zbog kojeg su, mimo zakonske procedure, uposlenici stupili u štrajk nalazi se na sudu, tako da se morala sačekati pravosnažna odluka prije stupanja u štrajk. Na drugoj strani, štrajk je pokrenut u trenutku kada je GIKIL konačno počeo proizvoditi i plasirati koks, i to nakon nekoliko mjeseci pokušaja da pronađe tržište. Kada smo uspjeli da uđemo na indijsko i iransko tržište sa najkvalitetnijim koksom koji se može na svijetu proizvesti, radnici sami sebi uništavaju budućnost blokadom proizvodnje. Ako prekinemo kontinuitet plasmana koksa, budite uvjereni da će tvornica za sva vremena biti ugašena. Za proizvodnju mi smo ugovorili dobijanje avansnih sredstava koja će također biti obustavljena, tako da nećemo moći isplatiti čak ni plaće. Ne znam ko ima hrabrosti da odlukom o štrajku blokira proizvodnju i dovede tvornicu pred gašenje, naveo je u svom apelu direktor Guntupalli Jagannadham, navodeći još da radnici imaju pravo da štrajkuju, ali nemaju pravo da blokiraju osnovne funkcije Tvornice.

Kaže se u saopštenju GIKIL-a.

(Foto: RTVL/SodaLIVE.ba)

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zna li ovaj Indijanac da pise na bosanskom jeziku?

Radnici imaju pravo da 17 godina nemaju platu i ne rade … radnici traze da on kupi drzavni dio fabrike kako bi oni rijesili svoj status … a on jadnik nema par miliona dolara ….

Sramota

Radnici kada su se zalili za platu … dobili su odgovor od ” … ” :

Kakva vam je drzava takva vam je i plata

Zalosno ali istinito

Ljudi crkaju u GIKIL-u a nemaju mjesecima plate, nije nikakvo cudo sto strajkuju