Razmišljate li o JOGI?

3 min. za čitanje

joga1

Tokom cijelog Vinyasa časa isprepliću se intenzivni i tekući yoga položaji kao produžeci Pozdrava Suncu, kroz koje objedinjujemo fizički i duhovni aspekt vježbanja.

Vježbajući Vinyasa yogu tijelo postaje lakše, gipkije i elastičnije, a srce i um otvoreniji. Tokom vježbanja stvara se neprekidan “tok” asana (protočnost; naglašeni su elementi vode i vjetra), koji dovodi do duboke koncentracije i smirivanja misli, pa se s pravom naziva i “meditacija u pokretu”. Ovaj tip yoge uključuje mnogo više vinyasa kako bi se povećala koncentracija, te poboljšao sklad između tijela, daha i uma.

Cilj vježbanja je poboljšanje cirkulacije, a samim tim i povećan unos kiseonika u krvi. Povećanjem unosa kiseonika, koji se putem krvi odnosi u svaki organ, svaku celiju našeg tijela (organizma), što dovodi do obnavljanja i podmlađivanja, organa, tkiva, i cjelokupnog tijela. Uz zdraviju ishranu i redovno vježbanje dolazi i do promjena ph krvi. Poznato je da je kiselost krvi uzrok mnogim oboljenjima, između ostalih i malignih.

Svrha vinyase je unutarnje čišćenje. Disanje i kretanje u izvođenju asana čini krv toplom. Toplota koja se stvara čisti krv i omogućava slobodnu cirkulaciju. Slaba cirkulacije izaziva bol u tijelu. Kombinacija asana s dahom i pokretom čini da krv cirkulira slobodno oko zglobova, odstranjujući bolove u tijelu. Nečistoće i bolesti izbacuju se iz organizma znojenjem tokom vježbanja. Znojenje pospješuje detoksikaciju organizma i „ako se slijedi metod vinyase tijelo postaje zdravo, čisto i snažno.

joga2

Yoga mijenja perspektivu gledanja iz: „To je nemoguće“ u „Sve je moguće“

Čas yoge traje najčesće 75 minuta, a sastoji se od zagrijevanja, intenzivnijeg rada, istezanja i na kraju potpune relaksacije, koja je i najbitniji dio yoge. Kroz relaksaciju se provodi vođena meditacija koja dodatno pomaže da se naše tijelo oslobodi svih napetosti, stresa i nečistoća, te da se obnovi iscjeli na svim nivoima kako na fizičkom, tako i na emocionalnom i mentalnom nivou.
Bit yoge je prihvatanje, prihvatanje situacija kakve jesu, prihvatanje ljudi oka nas takvih kakvi jesu, i prihvatanje sebe takvim kakvi jesmo u ovom trenutku u kojem jesmo. Samim tim prihvatanjem u ovom trenutku kojem jesmo, nema prostora predrasudama, osuđivanjima ili okrivljavanjima, zamjeranjima, a samim tim ni ˝prožvakavanje prošlosti“ niti briga i neizvjesnosti za budućnost. Jedino tako možemo sebi dozvoliti slobodu življenja i bezuslovnog uživanja u životu SADA u potpunosti.

joga3

Redovnim prakticiranjem dobrobiti yoge su mnoge i idividualne, ali između ostalog :

  • ojačana izdržljivost, elastičnost tijela
  • Poboljšana cirkulacija
  • Povećan imunitet
  • Poboljšava kod stanja anksioznosti, nesanice i glavobolje
  • Povećana fleksibilnost zglobova
  • Smanjuje masnoće u krvi i visoki krvni pritisak
  • Fokusira um
  • Podiže nivo tolerancije
  • Podiže razinu svjesnosti
  • Kreira dugotrajni osjećaj mira i blagostanja

Više informacija: Sandra Zaimović – Certifikovani učitelj Vinyasa yoge – 061-739-276

(Sponzorisani članak)

Podijeli ovaj članak
2 komentara
2 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Je li ovo negdje u Lukavcu? Barem ta informacija bi trebala biti dostupna!

Ovo je u u Puracicu ja mislim a ove Emine nema gdje je nema