fbpx

Raskol ili pomirenje!?

2 min. za čitanje
Foto: Lukavački info portal | SodaLIVE.ba

Na Skupštini su učešće uzele džematlije IZ Puračić i gosti koje su činili Glavni imam Medžlisa IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu Zijad ef. Vehabović i Predsjednik Medžlisa IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu Ekrem ef. Brigić. Rasprava džematlija trajala je više od 2 sata a riječ su uzeli Rasim Begić, Ismet Osmanović, Zebulon Pinkas, Mihad Sakić, Jasminko Dugonjić i dr. Svi oni su u nečemu po prvi puta bili složni, i zajedno sa džematlijama donijeli zaključak koji je glasio:

Efendija Mrahorović

“Želimo da odgovorni u IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu povuku svoj Zahtjev za preimenovanje i gašenje IZ Puračić predat Rijasetu IZ Bosne i Hercegovine. Također, IZ Puračić želi da se oduzeta dokumentacija koja dokazuje postojanje IZ u Puračiću više od 400 godina vrati iz Lukavca svojoj matici u Puračić, a da u Lukavcu, ako žele, osnuju novi Medžlis koji će se zvati Medžlis IZ Lukavac.”

Na današnjoj Skupštini bilo je i teških riječi kojima nije mjesto u Božijoj kući. Džematlije su preplašene i razočarane u rukovodstvo IZ Puračić sa sjedištem u Lukavcu, pa je bilo zahtjeva za gradnju Isplamskog centra u Puračiću, ali i poruka tipa: “Ako hoćete rat, dobićete rat”.

Sjednica Rijaseta IZ BiH biće održana za 4 dana i tada ćemo znati koja je sudbina Džemata IZ Puračić. Jedno je sigurno, ovo još dugo neće biti gotova priča.


Foto: Lukavački info portal | SodaLIVE.ba
Foto: Lukavački info portal | SodaLIVE.ba

[nggallery id=139]

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
12 komentara
Subscribe
Notify of
12 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Hvala dragom bogu da su se slozili u necem………

Puračić je složno ( svi subjekti i stranački i vjerski ) ponudio Vehaboviću kompromis .
Hoćete Medžlis sa imenom Lukavac – napravte ga sebi – naš ne dirajte jer stoljećima postoji .
Medžlis IVZ Puračić je bio i biće .

OMG! Kad vidim koje sve u dzamiji , i ko ima pravo glasa , msm njih se nesto pita :((( nije ni cudo , sta se sve desava u muslimanskom svijetu

Puna podrška Puračanima, zna se kada je i pod kojim okolnostima i bez ikakvog razloga sjedište prenešeno u Lukavac, a još bi ga sada i mijenjali. Ne smijemo dopustiti tako nešto. Onako kako im je već poručeno, ako im se pravi novi medžlis, brate neka izvole, niko im ne brani, ovaj neka ne diraju, on je odolio nasrtajima i u težem vaktu od današnjeg, predeverao je teže od ovih ljudi kao što je ovaj naš glavni imam. Ponekad me bude stid što pripadamo istoj vjerskoj grupi. Pozdrav svim ljudima dobre volje i poruka ovim new age muslimanima: “Narod je pismeniji nego što vi to mislite”.

Svaka cast harisu i senchi.

Ako ce medzlis bolje funkcionirati ako se premjesti onda neka izmjeste, ne mora to biti u Lukavac, moze i u Poljice ili bilo koju drugu mjesnu zajednicu.

Nije ni vjera sto je nekad bila.

Ovo je POLITIKA. Pogledajte ko sve drži mikrofon. A vrh gluposti jest kad J.D. drzi mikrofon pa taj covjek ne priznaje Boga, a glupira se u dzamiji i jos se ne crveni ima tu nesto gadno.

Potez Lukavačkog dijela islamske zajednice je očekivan i uslijedio je posle dugih priprema a koje imaju za cilj da opravdaju realizaciju megalomanske ideje gradnje islamskog centra u Lukavcu vrijednosti oko 3 miliona KM. Ideja je neprihvatljiva za najveći broj Lukavčana jer bi se gradnjom islamskog centra u Lukavcu desile najmanje dvije negativne stvari. Prvo bila bi zauzeta trenutno najatraktivnija zemlja u gradu a to je prostor kod doma kulture i drugo izgradnjom islamskoga centra te veličine i na toj lokaciji Lukavac bi izgubio obilježje multinacionalne sredina i dobio obilježje dominantne islamske sredine. Kao građanin Lukavca smatram da tu ideju netreba podržati jer Lukavac ima džamiju koja zadovoljava potrebe, a pojedinci koji guraju ideju islamskog centra zloupotrebljavaju vlastitu poziciju i pokušavaju da glume veličinu tamo gdje nam ona netreba i gdje nam može nanijeti veliku štetu. VELIČINA VJERE SE NEMJERI VELIČINOM VJERSKIH OBJEKATA. I na kraju dajem podršku ostanku IZ Puračić.

A zasto da se gasi Medzlis u Puracicu?
Ne vidim koji je povod toga….
Nesto sto postoji preko 100 godina ne moze se tako lako ugasiti pa tako i ovo…
Nije mi jasno sta doticni pokusavaju postici s tim…

Ovo treba napraviti peticiju i opleti….

* licno poznajem….to je jedan veliki lopov…za vrijemem rata sve donacije koje su dolazile u Gnojnicu i Berkovicu on je uzeo u svoje ruke….Znaci Berkovcani i Gnojnicani su gladovali dok je on jeo iz zlatne kasike… Sve je postalo politika mamu im

Jasminko zv jasko kriminalac lopov