Rad Etičkog odbora OV Lukavac

21. Oktobra 2009.
3 min. za čitanje

opstinaEtički odbor u Općini Lukavac počeo je sa radom 12. aprila 2006. godine. U prošlom sazivu brojao je pet članova. U periodu tri godine radio je na projektu OSCE-a “Ugovor” koji je uključivao nekoliko općina iz naeg kantona. Etički odbor je pripremio, a Općinsko vijeće usvojilo Etički kodeks izabranih zvaničnika Općine Lukavac, te uradio Poslovnik o radu Etičkog odbora OV Lukavac.

Prezentacija i promocija Etičkog kodeksa urađena je po svim većim MZ, te putem programa Radio-televizije Lukavac.
Sprovedene su i dvije ankete o upoznatosti građana sa Etičkim kodeksom i radom Etičkog odbora. Razmatrane su i prijave protiv izabranih zvaničnika Općine Lukavac i predložene mjere.
OSCE je potvrdio i potpisao da je Općina Lukavac uspješno završila projekat “Ugovor”. Poslije isteka mandata članovima Etičkog odbora, OV je imenovalo nove članove, a to su Rasim Aganović (predsjednik), Marinela Musić, Mirsada Likić, Mirsada Karić, Muhamed Damadžić, Dragan Tomić i Zarfa Huskić.
OV je donijelo odluku o učešću Etičkog odbora Lukavac u novom projektu OSCE-a, a to je mreža radnih tijela zaduženih za praćenje primjene Etičkog kodeksa u koji su uključene općine Gračanica, Srebrenik, Gradačac, Kalesija, Lukavac, Sapna i Brčko DC. Sve ove općine su potpisale ugovor sa OSCE-om o učešću u ovoj Mreži.
Na sastancima Mreže, koji se inače svaki puta održavaju u drugoj općini, donesen je Akcioni plan, zajednički za sve općine. osim prvog inicijalnog sastanka koji je održan u OSCE-u u Tuzli, održani su sastanci u Brčkom, Kalesiji i Gradačcu.
Procjena projekta “Ugovor” je pokazala da postoji nekoliko područja gdje Kodeks nije adekvatno i potpuno sproveden, uključujući mali broj pritužbi ili čak nijednu za kršenje Kodeksa, nedostatak podrške OV za odluke radnih tijela zaduženih za praćenje primjene Etičkog kodeksa, kao i neobaviještenost građana o mehanizmu.
Poslije usvajanja Akcionog plana Mreže za sve općine, svaka općina je usvojila svoj općinski akcioni plan, u okviru projekta “Lokalno je primarno”, sa planom aktivnosti u navedenom periodu.
Građanstvo može pratiti rad izabranih zvaničnika, a to su općinski vijećnici i općinski načelnik, te članova stalnih i privremenih radnih tijela članova Upravnih odbora Javnih ustanova koje imenuju oV i općinski načelnik.
Ukoliko primjetite da se neko od izabranih zvaničnika ne pridržava Ustava, Zakona, Statuta općine, Kodeksa ponašanja i drugih propisa, možete podnijeti prijavu Etičkom odboru koji će razmatrati prijavu, dati svoje mišljenje i predložiti mjeru OV koje usvaja i izriče mjeru koja može biti ukor i javni ukor.
Etički odbor će u saradnji sa OSCE-om, OV i općinskim načelnikom odštampati mini izdanje Etičkog kodeksa i distribuirati ga građanima.
(SodaLIVE.ba)
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Sreca pa izabrani nisu vijecnici 🙂 oni iz proslog mandata nisu mogli da se suzdrze od psovki i vrijedjanja kolega..hahaha