Program „Turistička patrola“u Općini

31. Jula 2013.
4 min. za čitanje
Jezero Modrac
Jezero Modrac

10. septembra će „Turistička patrola“ pohoditi Općinu Lukavac, u okviru istoimene akcije, predviđene Programom Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja, Vlade i Skupštine TK za 2013.g., koji je uključio sve općine na području Tuzlanskog kantona. Cilj akcije je unapređenje turističke ponude, motiviranje lokalne samouprave za očuvanje turističkih područja i zaštite čovjekove okoline, kao i podizanja svijesti o značaju i važnosti razvoja turističke djelatnosti za ukupni ekonomski razvoj.

Pravac kojim će se 10. septembra kretati „Turistička patrola“, određen je na osnovu trenutne turističke ponude Općine Lukavac i svih lokaliteta koji stoje na raspolaganju posjetiteljima i biti će predmet ocjenjivanja radnog tima, čiji je glavni kriterij uređenost turističkih mjesta kao cjeline i obim i kvalitet pojedinačnih elemenata turističke ponude. U program obilaska su uključeni i ugostiteljski objekti koji osim smještaja, posjetiteljima mogu ponuditi i raznovrsnu gastro ponudu.

Za kontakt osobu ispred Općine Lukavac, imenovan je Dževad Biščić iz Službe za opću upravu, privredu i društvene djelatnosti, koji će biti i član radnog tima, sastavljenog od predstavnika dva resorna ministarstva TK, udruženja građana sa područja TK, Turističke zajednice TK, Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa TK, te medija, kao najvažnijeg segmenta u promociji akcije. Svaki član tima „Turistička patrola“, će vršiti ocjenjivanje na bazi definisanih kriterija, nakon čega će izvršiti kategorizacija pojedinih segmenata turističke ponude.

PRAVAC KRETANJA „TURISTIČKE PATROLE“ U OPĆINI LUKAVAC

  •  9,00 – 10,00 sati jezero Bistarac

Pravac kretanja. Stari put Tuzla – Lukavac kroz naselje Bistarac do skretanja prema jezeru Bistarac.

  • 10,00 – 11,00 sati – Lukavac grad

Pravac kretanja: Ulaz sa starog putaTuzla – Lukavac, obilazak Katoličke crkve, hotela Lukavac i parka ispred općine Lukavac, potom Doma kulture, sportske dvorane, objekta Vila.

  • 11,00 – 12,00 sati – Prokosović, jezero Modrac

Pravac kretanja: motel Hayat,hotel „Noćni san“(raskrsnica glavnog ulaza u Lukavac), hotel „Senad od Bosne), Pansion „Sidro“ sa starom bosanskom kućom, restorani „Robinzon“ i „Plaža“, Hostel „Zenit“, obala jezera Modrac, park kod Doma kulture u Prokosoviću sa gastro ponudom u organizaciji UG UŽ „Srce i duša“ Prokosović.

  • 12,00 – 13,00 sati – Poljice

Pravac kretanja: Prokosovići – Poljice, obilazak Planinarskog doma.

  • 13,00 – 14,00 sati – Turija

Pravac kretanja: Poljice – Turija, obilazak izletišta na rijeci Turiji i ugostiteljskog objekta na obali Turije.

  • 15,00 – 16,00 sati – Puračić

Pravac kretanja: stari put Turija – Puračić (preko Malinjaka), obilazak stare džamije i Pravoslavne crkve, Čamdžića kuća, Hadžibegove kuće, Hadžibegovog konaka, prostora za održavanje vašara i slastičarne „Bosfor“.

  • 16,00 – 17,00 sati – staro korito rijeke Spreče – Dobošnica

Pravac kretanja: magistralni put Tuzla – Doboj do raskrsnice u Dobošnici, obilazak starog korita rijeke Spreče (stanište dabrova), posjeta kafe slastičarni „Etna“ Dobošnica.

  • Od 17,00 sati – Dovište Ratiš

Pravac kretanja: Dobošnica – Kruševica – Ratiš, obilazak lokacije Dovište, mjesta gdje vjernici muslimanske vjeroispovijesti, tri mjeseca u godini (maj – august – ponedjeljak, tradicionalno obavljaju vjerski objed (kišna dova).

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Uz gratis dobijanje karcinoma pluca. Al se glupiraju. Umjesto da zaustave zagadivanje od strane fabrika i trovanje rijeka i jezera oni ce da se vozikaju i sepure u sluzbenim autima. Nedrete,Nedrete.

I na kraju kafica u Betmenu.

I nije vam valjo Almazaga!!!!

Ajko kraljice prljavi ti prozori. Nema se sta vidjet. Nego je li se ova patrola gdje napila? Da vas nece saobracajna patrola….