Procjenjuje se šteta nakon nevremena

6. Avgusta 2009.
2 min. za čitanje

sodadanasPosljedice nevremena koje je prije dva dana oko 16 sati zahvatilo Lukavac su velike, no na sreću žrtava nije bilo. Kiša praćena ledom padala je neprestano sat vremena što je uzrokovalo velike količine vode, mulja i otpada koji su se najviše koncentrisali u užem gradskom jezgru, kazao je Edin Hamzić, pomoćnik načelnika za komunalne poslove općine Lukavac.

Ulice grada sinoć su bile blokirane zbog vode čija je dubina bila od 70 cm a u nekim dijelovima i preko metar.Nakon sagledavanja kompletnog stanja na terenu od strane civilne zaštite općine Lukavac bit će poznato da li ima elemenata za proglašenje vanrednog stanja u ovoj općini. Vremenske nepogode uzrokovale su mnoge štete i na vozilima koji su bili parkirani na ulicama.

Lošu sreću imao je i Sulejmana Kučić čiji je automobil pod vodom bio skoro čitavu noć . Općina Lukavac zbog ove situacije angažovala je sve potrebne jedinice koje su od sinoć i tokom današnjeg dana radile na otklanjanju zemlje i raznog otpada sa ulica , nakon čega je uslijedilo pranje i deratizacija .

Pripadnici Vatrogasne jedinice Lukavac Kako je kazao Suad Dajdžić, komandir servisa u Vatrogasnoj jedinici Lukavac iako rade u veoma teškim uslovima i rizikuju vlastite živote zbog neadekvatne opreme jer posjeduju samo jednu ispravnu pumpu za crpljenje vode uspjeli su odgovoriti svim potrebnim zadacima.

Nevrijeme je čupalo drveće, veliki nanosi mulja i smeća sa lokacije zvane Doložaj slili su se najviše u centar grada što je prouzrokovalo poplave u pojedinim poslovnim objektima, podrumima zgrada i kućama.

Svi građani kojima je nanesena bilo kakva šteta usljed vremenskih nepogoda kako doznajemo za pomoć se mogu obratiti u šalter Sali ove općine kako bi popunili određeni obrazac. Za danas je kako ističu u nadležnoj općinskoj komunalnoj Službi najavljen i sastanak sa predstavnicim Civilne zaštite nakon čega će biti poznato više informacija o nastaloj šteti uzrokovanoj nevremenom kao i mogućnosti proglašenja vanrednog stanja.

(RTV Slon/SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments