fbpx

Foto reportaža čišćenja obale jezera Modrac

6 min. za čitanje

No, krenimo redom. Narednog petka Tuzla i Lukavac će biti domaćin desetak evropskih zemalja, koje će doći da se takmiče na biciklističkoj trci, koja je evropskog karaktera SALCANO MTB CUP. Po prvi puta se kod nas organizuje ovakva manifestacija, ali smo spremni sa svojim prvijencem, iz razloga što ispunjavamo sve kriterije, ali na kojima se mora dosta još raditi…ali radovi su počeli.

Negdje oko pola 8 prvog dana vikenda, zajedno sa profesorom Delić Edinom, smo krenuli sa radovima, na kojima su nam se priključila omladinska organizacija Udruženja „Sunce“ Lukavac, JP „Rad“ Lukavac, sportski radnici iz BK „Extreme“, BK „Zmaj od Bosne“, BK „Gračanica“ i naravno predstavnici pokretača ove priče BK „Zelene staze“ iz Lukavca, koji su i tehnički organizator SALCANO MTB CUP-a.

Parkiravši automobil na lokaciji Bokavići, gdje će biti start i cilj, dočekala nas je jedna vrlo zanimljiva situacija. Pomalo jako dirljiva, tužna ali i srećna. Ispred male kučice smo ugledali 15-tak malih cuka i jednu gospođu koja je u dvorištu još sa ovcama, kozama, guskama i kokošima. Prišli smo da vidimo oko tehničke pomoći, da nam renta struju za organizaciju trke, i tako smo malo po malo ušli dublje u priču, koja je pomalo nevjerovatna. Gospođa se zove Tifa Avdić, 20-tak godina živi u toj maloj kolibici koja ima struju, ali ne i vodu. Ukratko nam je ispričala svoju vrlo tešku životnu priču, ali tu težinu nismo osjetili, jer je Tifa vrlo radosna osoba. Do nesretnog rata je radila kao trgovac, gdje je u toku ratnih zbivanja otišla u Bokaviće, u kojima i danas dan živi, iza sebe ima vrlo tešku bolest koju je izliječila, karcinom. Ali Tifa vrlo sretna sada živi, i kaže da je Bog samo ostavio iz razloga što jako puno voli životinje, o kojima se brine, a nema nikakva primanja. Nekada nema ni za sebe obrok, a za životinje se kaže snađe.

Zatim smo krenuli sa radovima, sa omladinom koja je bila horna za činjenje dobrog djela. Katastrofalno stanje jezera Modrac i Kiseljak, gdje su deponije smeća, gdje neki ribari, gosti, turisti roštiljaju, pecaju, i sav taj otpad ostave kraj sebe, a da zlo bude još veće, opet sutradan dođu na isto mjesto i isto to rade. Za radove smo obezbijedili svu opremu, kese za smeće, rukavice, lopate, vile, kontejner, traktor za odvozi smeće. Kupili smo 500 velikih vreća, gdje smo mislili da će nam i ostat, ali nas je omladina poslije dva – tri sata intezivnog čišćenja nazvala i zatražila još vreća, sa zadovoljstvom smo otišli kupiti još 200 vreća, kako je profesor reče, nikad mi veći merak nije bio otići do prodavnice, da me nazovu i kažu, treba nam još vreća za smeće, požurite. Akciji su se priključili i neki ribari, omladina koja je došla na odmor. I malo po malo polako se obala dovela u red, u ono što bi trebalo da bude svakodnevnica, čisto.

Radove smo privodili kraju oko 14:00sati, i krenuli smo opet do automobila kod gospođe Tife. Kada smo kupovali vreće za smeće, kupili smo i dva veća paketa hrane za cuke. Toj sreći smo bili iznenađeni, što od strane Tife, što od samih cuka. Kaže težak mi je život, nemam primanja, a beskrajno sam sada sretna kada znam da ima još dobrih ljudi, a evo, vi ste i pokazali i dokazali. Hvala vam do neba, ovo što ste učinili, je dobro, humano djelo, i Bog će vas nagraditi, bile su riječi jako sretne i iznenađene Tife.

E onda se onako lajički pitamo, zar jedna žena, koja je na selu, koja nema primanja, koja nema za sebe hranu, može da se brine o cukama, ovcama, kokošima, kozama, guskama… Zar to nebi trebalo da rade sva ta silna nadležna kantonalna i opštinska vlast, da napravi azil za cuke. Tifa nam je pokazala da ne treba tu neko mudro slova, nego samo volja, i mala doza humanosti, a ne da cuke zapušteni, neuhranjeni hodaju ulicama i od gladi napadaju građane. Valjda će i nadležnima, funkcionerima, političarima proraditi nekada doza humanosti, ljudskosti pa da zajedničkim snagama se pobrinu o životinjama, cukama ushićeno govori Tifa.

Akcija čišćenja lokaliteta jezera Kiseljak i Modrac će biti nastavljena sve do petka, do manifestacije, a veliku pomoć su obećali u toku naredne sedmice i komunalno opštine Tuzle, jer je tuzlanska strana jezera, daleko zagađenija i prljavija, ali nastojat ćemo da zajedničkim snagama, uz malo dobre volje sve dovedemo u najbolji red, i da nam jezera, brda, planine služe, za ono što i trebaju kao turističko blago.

Ovim putem pozivamo sve sugrađane Tuzle i Lukavca, da nam se pridruže u čišćenju, ali i očuvanju da nam prirodna bogatstva budu čista i lijepa, i da građani sa zadovoljstvom dolaze…

Zahvaljujemo se najviše općini Lukavac, koja je prepoznala vrijednost ovog projekta, ove manifestacije, i koja nam je odmah ponudila sve svoje resurse.

Tekst: Matić Dario ispred biciklističkog saveza BiH, i biciklističkog kluba „Zmaj od Bosne“.

Foto: Dario Matić i prof.dr. Edin Delić

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
6 komentara
Subscribe
Notify of
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka cast momcima , Ipak je to gradsko jezero 🙂

bravo!idemo naprijed,polako ali sigurno..
cestitke i na organizaciji bajs trke.

hehehehe zar je moguce da tamo imate i normalnih vijesti
Hawk@ pa sto im i ti ne pomoze kad je “svaka cast momcima”?

Samo da ga ponovo nezaprljaju sa smećem. Dobar posao momci, svaka čast.

samo naprijed, omladino…ekolozi naši…;)

Lijepo i pohvalno što omladina čisti.Dok fabrike i elektro privreda crpe vodu za svoje potrebe.Pa trebali bi im dati dnevnice i to dobre.Šta je naša omladina će čistiti a profit u tursku njemačku il možeš misliti u indiju.Trebali bi povesti žestoku kampanju da nas ovi KOLONIZATORI ne iskorištavaju više od 5 % .Hajmo malo aktivacije ako su za siću kupili političare i ZELENE.Hajmo u akciju SODA LIVE.Uzmite izjave od nekadašnji direktora SODE KOKSARE HAKE CIMENTARE.Nek objasne koliki je profit ovih fabrika i koliko nas KOLONIZATORI PLJAČKAJU.U AKCIJU POLITIČARI I EKO ZELANIH NAS JE PRODAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!