Poznat datum početka nove školske godine u školama u Tuzlanskom kantonu

2 min. za čitanje

Nastava u novoj školskoj godini u svim osnovnim i srednjim školama u Tuzlanskom kantonu počinje u srijedu, 1.septembra, po redovnom planu i programu. Vlada Tuzlanskog kantona je odluku o normalnom procesu nastave donijela na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, s obzirom na još uvijek stabilnu epidemiološku situaciju.

U slučaju pogoršanja situacije, odnosno povećanja broja oboljelih, Ministarstvo obrazovanja je definisalo alternativne modele izvođenja nastave.
Trenutna epidemiološka situacija u TK je još uvijek stabilna. U skladu s tom činjenicom, članovi Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, u dogovoru sa predstavnicima Ministarstva obrazovanja, Pedagoškog zavoda i Sindikata obrazovanja donijeli su Odluku da će nastava u svim školama početi po normalnom modelu.

Ova Odluka će se primjenjivati od 1. do 15. septembra, nakon čega će Vlada, u skladu sa epidemiološkom situacijom, donijeti odluku o nastavku ili drugim modelima izvođenja nastave. Vlada je zatražila da se naprave planovi za vanredne situacije u školi, u slučaju da neko od đaka, osoblja ili njihovih ukućana bude bolestan, sa sumnjom na COVID-19. U slučaju pogoršanja epidemiološke situacije,

Ministarstvo obrazovanja već ima i alternativne modele izvođenja nastave. Vlada TK je zadužila Ministarstvo obrazovanja i nauke da uradi i analizu vakcinacije nastavnog i nenastavnog osoblja. Vlada je od domova zdravlja zatražila da u skladu sa mogućnostima, maksimalno povećaju broj punktova i timova za vakcinaciju, kao i da organizuju mobilne vakcinalne timove.

S obzirom da TK trenutno ima dovoljnam broj vakcina dostupnih građanima, ministar zdravstva je apelovao de je upravo sada, dok je još stabilna epidemiološka situacija, pravo vrijeme da se građani u što većem broju vakcinišu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar