fbpx

Povratak Roma u osnovne škole

2 min. za čitanje
Povratak Roma u osnovne škole

Njime je obuhvaćeno 134 djece uzrasta od 5, 5 do 15 godina iz naselja: Kuljen, Crveno Brdo, Prokosovići, Svatovac i Lukavac. Prvi efekti projekta,koji finansira Fong za obrazovanje Roma iz Budimpešte, a provodi NVO Nova romska nada već su vidljivi.Tim povodom u O.Š. „Lukavac Grad“ upriličena je konferencija za medije na kojoj je Enes Mahić,predsjednik Nove romske nade rekao da će projekat biti realizovan kroz više segmenata.

To su: organizovanje pripremne nastave za buduće prvačiće,pomoć pri polaganju razlike ispita i razreda za one koji su napustili školu, dopunska nastava za djecu koja imaju loše ocjene,finansiranje kompletnog školskog pribora i užine za sve učesnike projekta i edukacija roditelja.Jasminka Memić,PR projekta iznijela je očekivanja da će stimulisani navedenim privilegijama većina djece otpočeti, odnosno nastaviti školovanje, da će prosjek njihovih ocjena sa 2,6 biti podignut na 3,2, te da će u školsku 2012/2013 godinu biti upisano 18 prvačića.

Podršku naporima da se Romi više i kvalitetnije školuju ovom su prilikom dali Alma Avdić, pedagog i Biljana Mahovkić,učitelj razredne nastave u O.Š. „Lukavac Grad“.One su izrazile nadu da će se roditelji aktivnije uključiti u obrazovanje svoje djece,te im pomoći da manje izostaju sa nastave.Za uspješnu realizaciju svega navedenog potrebna je podrška okoline i naklonost javnosti.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“Nemoj se smijati kad vidiš ciganče na velikom biciklu – možda je baš tvoje ( biciklo )”

idi ubij se dilavere ako nemas pametnija posla nego da visis na ovom portalu..koji si ti fail od covjeka bas mi te zao

Da su bogdo uvijek bili u skolama da uce umjesto pred Bingom i Konzumom da prose.
Kod Tita je osnovno obrazovanje bilo OBAVEZNO i cak se prijetilo zatvorskim kaznama roditeljima koji ne salju djecu u skolu pa je opet slaba vajda bila kad su u pitanju nasi Romi.
Nadam se da ce Romi napokon uvidjeti da ako nemaju skole nemaju pravo da se bune sto nemaju posao ili zdravstveno.
Bez muke nema nauke a ni gradjanskih prava za neskolovane kao za one koji su do kasno u noc ucili umjesto da bez brige legnu misleci samo na to sta ce se sutra igrati.
Ne znam zasto je sve to oko skolovanja romske djece toliko napuhano jer ima mnogo NEromske djece ciji roditelji jedva spajaju kraj sa krajem pa salju djecu u skolu.
Nije drustvo krivo sto romska djeca ne idu u skolu nego njiuhovi RODITELJI koji ih radje salju da prose i kradu.
Ma koliko dislajkova od dobio, ko god je realan priznace da je to na zalost istina.
U svakom slucaju dobra vijest za sve nas a ne samo za Rome.
U skolu, samo u skolu pa da se ako bude srece i pozaposljavaju i postanu punopravni korisnici svih blagodeti koje uz to idu.

Ovaj komentator je kontrator i ” pravo ” duhovit .Čovječe koji si ti racku – ma razguli ba.

Dobro ti covjek i kaze Dilavere.
Nemoj da se ljutis i da rastjrujes ljude sa portala. Ovde je svako dobrodosao da iznosi svoja misljenja i stavove pa makar oni uuljucivali i pljuvanje po SZBiH smecu kao ti.
Nego, kad skontas kako ces se ubit javi ja cu finansirat “poduhvat” pa ti cak nac ljude da ti i pomognu, da ne “FAIL” i tu.
Ha ha hah ahh a