Potpisan sporazum o prijenosu fiksne stanice za monitoring zraka

9. Aprila 2014.
2 min. za čitanje

Sporazum1

Potpisani sporazum za građane grada ali i općine Lukavac je od izuzetnog značaja. Od sada će se u Lukavcu  zagađenost zraka moći kontinuirano mjeriti što do sada nije bio slučaj.

Podaci sa ove fiksne stanice bit će kontinuirano dostupni Općinskoj službi, a u skorije vrijeme, u narednoj fazi planirano je postavljanje i displeja sa podacima kako bi i građani sami direktno imali uvid u rezultate mjerenja.

Podaci sa mjerne stanice biće obrađeni i dostupni u elektronskoj formi  putem ekrana na lokalitetu Petrak.  Za realizaciju ovog projektnog dijela tražiće se pomoć velikih privrednih subjekata koji egzistiraju na lukavačkoj Općini, kazao je Edin Hamzić, pomoćnik općinskog načelnika.

Čast mi je što sam Ministar i što mogu ispuniti želju građana Lukavca, koji žele da imaju kontrolu nad kvalitetom zraka koji udišu. Očekujem, a dobio sam i informacije da postoji spremnost da jedan displej za ove nemjene doniraju oni najveći zagađivači u Lukavcu, istakao je ministar Karadžin.

Mjernom stanicom nećemo riješiti problem kvaliteta zraka, nego ćemo samo znati kakvi su tačno parametri zagađenja, ali mi već imamo aktivne druge projekte čijom će se realizacijom znatno doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka. Prije svega to se odnosi na toplifikaciju Lukavca, odnosno smanjenje broja individualnih ložišta, navodi Zuhdija Hrvatovića, pomoćnik načelnika općine Lukavac.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

znaci pocela predizborna utrka i to na velika vrata aferim fabrike nas truju vec godinama i mi molimo da mjernu stanicu vec dugo a sad kada se stolica ljulja opstina nabavila ono sto je trebalo davno da imamo providni ste kao staklo