fbpx

Potpisan Memorandum o razumijevanju općina Lukavac i Derventa

2 min. za čitanje

Projekat “Pravo građana BiH na zdravu životnu sredinu” finansira EU, a ukupna vrijednost je 72.840 eura. Evropska unije će obezbijediti 90 % ukupne vrijednosti projekta, odnosno 65.556 eura. Projekat je započet 1. januara ove godine, a planirano je da bude završen do juna naredne godine. Cilj projekta je između ostalog uvođenje okvira za efektivnu implementaciju odredbi Arhuske konvencije u BiH.

Osnovni cilj projekta je da se na lokalnom nivou provedu tri osnovna principa Arhuske konvencije, a to su pravo na informisanje, pravo na učešće u odlučivanju i pravo na pristup pravdi u oblasti zaštite životne sredine.

Memorandum o razumijevanju između Centra za menadžment, razvoj i planiranje – MDP Inicijative , općine Lukavac i općine Derventa potpisali su općinski načelnik Dževad Mujkić i zamjenik načelnika općine Derventa Igor Žunić. Načelnik Mujkić između ostalog istakao da će, iako nisu predviđeni finansijski efekti od strane općina, općina Lukavac će kao i u drugim projektima uzeti učešće u sufinansiranju kako bi se unaprijedio projekat i postigli što bolji rezultati.

Glavni aplikant ovoga projekta je Centar za menadžment, razvoj i planiranje- MDP inicijative iz Doboja a partner projekta je Udruženje za zaštitu flore i faune iz Lukavac koje je kontaktiralo oko 20 nevladinih organizacija za učešće u nekom od segmenata programa, a od njih 20 odabrano je osam koje će uzeti učešće u programu.

(SodaLIVE.ba/RTVL/Foto:RTVL)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments