Porodica Mujić: Ne želimo se vratiti u BiH, bolje nam je ovdje

2 min. za čitanje

Nazif, Senada i njihova djeca Šemsa, Sandra i Danis žive u staračkom domu koji je pretvoren u izbjeglički centar.

Prije nešto manje od 12 mjeseci, u dvorani koja je od izbjegličkog centra udaljena 20-tak kilometara, Nazif je dobio nagradu za najboljeg glumca nakon što je sebe glumio u filmu “Epizoda u životu berača željeza” režisera Danisa Tanovića.

140126002.2_mn

Iako je nakon toga u Tuzli dobio dva posla, on je ipak odlučio zatražiti azil u Njemačkoj. Međutim, tamošnje vlasti odbile su njegov zahtjev i naredile da Mujić i njegova porodica napuste Njemačku najkasnije do 9. marta.

Međutim, kako piše AFP a prenosi KLIX, on nema namjeru napuštati tu zemlju zbog čega će najvjerovatnije biti deportovani.

“Ne želimo se vraćati u Bosnu”, kaže Nazif dok njegova supruga Senada dodaje da im je bolje živjeti u izjegličkom centru nego u BiH.

140126002.5_mn

Tamo smo jedva imali šta jesti i ne postoje uslovi za odgajanje naše djece”, kaže 43-godišnji Mujić.

Ljudi iz Festivala Berlinale ponudili su mu pravnu pomoć kako bi se istražio njihov slučaj.

“Ići ću na Berlinale sa porodicom ove godine. Pozvali su nas”, kazao je Nazif Mujić za agenciju France-Presse.

Podsjetimo, nakon nagrade u Berlinu, Mujić je dobio posao u tuzlanskoj Slanoj banji, ali je vrlo brzo promijenio posao, jer mu nije odgovarao.

Kasnije je radio u drugom komunalnom preduzeću, gdje je, kako sam tvrdi, povrijeđen, te ga je napustio. To ga je navelo da sreću potraži kao azilant u Njemačkoj.

Podijeli ovaj članak
6 komentara