Počeo upis prvačića

2 min. za čitanje

Rukovodstvu škola je ostavljena mogućnost da sami odrede termine upisa, pa se tako već od 31.marta u pojedine škole mogu upisati budući prvačići.

U odnosu na ranije godine, roditelji će trebati ispoštovati jednu novinu, dopunjenog Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju Tuzlanskog kantona.

Kako su škole naše općine spremne dočekati nove đake prvake kroz tromjesečni pripremni period svi učenici tokom svog boravka u školi spremno će dočekati septembar i početak nove školske godine.

„Obaveza Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, izmjenama i dopunama tog zakona je precizirano da djeca prije polaska u osnovne škole trebaju da imaju najmanje završen taj obavezni program predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju tri mjeseca mjeseca“-kazala je Mersija Jahić, iz Ministarstva za obrazovanje u Vladi TK

Kako je JU za odgoj I obrazovanje djece predškolskog obrazovanja Lukavac nosioc pomenutog projekta u razgovoru sa direktorom ove ustanove Nešada Ušanovića doznajemo da su preipreme za početak obaveznog programa predškolskog odgoja i obrazovanja u trajanju od 150 časova završene. Sve osnovne škole sa područja naše općine imale su obavezu ustupiti prostor te će budući prvačići tvz pripremnu nasavu pohađati od 14 aprila do 24 juna.

Stoga će i upis djece u prve razrede osnovnih škola općine Lukavac kako saznajemo od predsjednika akiva direktora osnovnih škola općine Lukavac Džibo Papić početi naredne sedmice I trajat će do 15 aprila , odnosno u trminima koje će odrediti škole. Riječ je o prvom upisnom roku, za svu djecu koja do prvog septembra pune 6 godina.

Dakle april je mjesec upisa djece u prvi razred redovne osnovne škole. U maju je definisan upis budućih školaraca kada je u pitanju Osnovna muzička škola, a od maja do septembra planiran je termin za upis djece sa poteškoćama u razvoju u specijalne škole, kada su roditelji dužni uz ostalu dokumentaciju priložiti i rješenja o kategorizaciji bolesti djeteta.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments