fbpx

Pismo čitatelja: O protestima, medijima i zatupljivanju naroda!

7 min. za čitanje
10.2.2014. - Mirni protesti u Lukavcu

Ni ovakav život u ovakvoj državi, ni svakodnevno preživljavanje, ne ostavljaju u meni toliku gorčinu kao ovo što gotovo svi mogući mediji plasiraju u javnost.

Zgrožen sam time što pokušavaju umiješati nacionalizam ili neke druge razlike među ljudima. Pokušavaju narodu dati pogrešnu sliku protesta koji su se desili u našoj “državi”. Brane svoje političare jer je njima dobro.

Politički nastrojene “elite” ( mediji ), ne brinu za svoje mjesto jer su im vodeći vjerovatno obećali dugoročni rad. Kako su samo glupi. Narodu su obećavali dvije decenije pa narod nije dobio ništa, a sada misle da će s njima biti drugačije. A možda i hoće. Ipak su sada u pitanju njihove fotelje, kojih ima i previše u ovoj napaćenoj zemlji.

Nekad mislim da više ima tih fotelja nego zaposlenih građana. Imamo 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara, a svaki od njih ima po 3 ministra koji imaju svoja 3 ministra, koji dijele fotelje načelnicima općina i svojim sjajnim podpredsjednicima. Njihove plate su ogromne, peteroduplo veće od prosjećne plate u našoj državi.

To ne bi ni bio velik problem, da sva ta “gospoda” radi makar malo svog posla, da makar malo od toga što kradu dadnu svom narodu, koji je na kraju krajeva, izabrao te ljude da upravljaju njihovom državom (nažalost). Toga naravno nema, ni u bajkama, a kamoli u jednon napaćenoj zemlji kao što je naša Bosna i Hercegovina. Moje mišljenje uopšte nije bitno, i niko od tih glavonja sigurno neće pročitati ovo što ja pišem, ali potreba za izbacivanjem ove gorčine koja se u meni skupljala prošlih dana je nevjerovatna. Jednostavno moram da kažem što mislim pa kud puklo da puklo. Biće i onih koji se slažu, a i onih koji se ne slažu sa mnom. Kada upalim TV prijemnik, svaki put slušam i gledam u ove naše političare sa ogromnom nevjericom. Pitam se da li je moguće da je sve protiv ovog jadnog i napaćenog naroda?

Niko neće da nas čuje. Ili se prave gluhi, ili stavljaju ruke na uši kako ne bi mogli čuti ovaj posljednji krik naroda koji više ne zna šta da uradi kako bi se nešto promijenilo. Imam osjećaj kao da je cijeli svijet protiv običnih ljudi. Ne mogu da se pomirim s tim da niko ne želi da pomogne ljudima i da svi gledaju samo sebe.

Kako pojedini mediji nemaju stida da izbacuju u javnost čiste laži samo kako bi okrenuli one građane koji ne razmišljaju svojom glavom, već tv prijemnikom u koji svaki dan gledaju, protiv protestanata. Još mi je gore što pola naše države vjeruje svim tim informacije koje svaki dan kruže internetom i televizijom, a za koje nema ni jednog dokaza. Pa i oni žive u ovoj državi, i oni se svaki dan bore da prežive. Ali čudo je ta televizija, ČUDO. Ljudi bez imalo razmišljanja povjeruju u sve što im se stavi ispred njih. A mozgovi? Gdje su im mozgovi? Kako takve laži ne probude u njima ljutnju i ogorčenost? Ne razumijem nikako.

Kao da nisu živjeli tu 20 godina i kao da nisu gledali i oni, zajedno sa svima onima koji su posljednjih dana izašli na ulice, kako se naša država raspada i kako je narod doveden na rub siromaštva. Umjesto da osuđuju medije jer i ptice na granama već znaju da su skoro svi mediji pod političkim uticajem, oni vjeruju svemu što pričaju na dnevnicima, vijestima i “posebnim emisijama”. Kao oni su uz narod (mediji), a brane vlast svim snagama (lažima).

1922117_10203318702152490_828494488_n

Ne mogu da shvatim da na tv-u niko ne priča o tome kako je u našoj državi više od 50% nezaposlenih, od čega većina mladih ljudi. Kako niko ne priča o tome da mladi masovno napuštaju svoju zemlju gdje su rođeni jer ovde nemaju apsolutno nikakve budućnosti? Kako se na tv-u ne priča o rješavanju tog problema? Ne priča se o tome, ali zato protestante nazivaju huliganima, vandalima i mladim delikventima, a to su isti oni mladi koji danas nemaju 1KM, da kupe komad hljeba.

Nismo ni zaslužili bolje ako naši uvaženi sugrađani više vjeruju tv prijemnicima, i politički nastrojenim stranicama na internetu, nego onima koji godinama mirno protestuju i kojima je više pun kufer svega. Samo pustite da nas gaze i pustite da nam nameću sve svoje glupe ideje i zamisli, kako da još više unište državu, a kako da još više napune svoje džepove… jer kad im istekne mandat i ostala sranja dok su na vlasti, valja imati dobre zalihe, valja kupit 3-4 kuće( vile ), par hotela i par stanova. Valja od nečeg živit i posle mandata. A dragi naš narod, zatupljeni narod, vjeruje u sve to i podržava ono što gledaju na tv-u.

Ne znam više šta da kažem, a da se ne ponavljam. Za kraj, mislim da i nakon ovog što se dešavalo u našoj lijepo Bosni I Hercegovini, neće biti nekih promjena na bolje ni danas, ni sutra, ni za 10 godina. Sve dok imamo 3 predsjednika države, 11 vlada, 11 ministara, 11 premijera i njih troduplo više na nekim pozicijama ispod njih, nama nikad neće biti bolje. Ostavke njih nekoliko neće ništa promijenit jer će glavonje koje su ostale ubacit još veće glavonje kojima će moći manipulisati, baš kao što to rade sa medijima.

Previše tih glavonja je zaglavljeno u sistemu, da bi nam moglo biti i malo bolje posle ovog što se dešavalo kod nas. Ništa se neće promijenit dok ih skroz ne izbacimo iz sistema, ali kako je krenulo to se neće desit. Narod posustaje pod uticajem medija, odustaju od onog u šta su bili ubijeđeni da je ispravno onog prvog i drugog dana protesta (nažalost). Šta da vam kažem dragi moji sugrađani, osim nek nam je Bog na pomoći jer ovde očigledno niko drugi ne želi da nam pomogne!

Podijeli ovaj članak
5 komentara
Subscribe
Notify of
5 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

svaka cast na tekstu… mi obicni gradjani sada ne smijemo dozvoliti da budemo izmanipulisani sto od strane pojedinih medija sto od strane politicara…da ne vjerujemo u bolje sutra ovo se ne bi ni desavalo…pozdrav

AFERIM

Svaka čast i ja mislim da se ništa neće promijeniti dok se ne linčuju Dodik,Izetbegovic,Lagumdzija,Tihic i ostalih stotinu i nedovede jedan ali vrijedan kakvog smo nekada imali.

Tekst je dobar ali omladina je ključ riješenja.Sve dok na protestima ne bude 5-6 hiljada omladinaca po opštinskim skupovima nema tog ključnog momenta.Ipak je ovih dana po kafićima bilo više omladine nego na protestima.Tu je problem.

Ništa se u ovoj i ovakvoj nakaradnoj, Dejtonskoj državi neće dogoditi, sve dok građani ne budu zahtijevali ono na šta imaju puno i neotuđivo pravo a, to je, ukidanje tzv. “R.S” kao i ukidanje tzv. “Federacije” a, to može učiniti samo legalni i legitimni Ustav države Republike Bosne i Hercegovine.