fbpx

Papa test moguće uraditi u Domu zdravlja Lukavac

1 min. za čitanje

Sigurno je da nema žene koja nije čula za Papa test, ali ipak nerijetko ostanu zbunjene dobivši nalaz i razumjevši od njega tek ponešto ili ništa.

Odmah treba reći da je Papa probirna (screening) pretraga, odnosno prva etapa u dijagnosticiranju mogućih nepravilnosti stanica epitela (koje bi mogle imati i pretkancerozni karakter). Pozitivan nalaz je indikator eventualnog pristunog problema.

Papa test je postigao dobre rezultate u prevencije raka grlića maternice, druge po redu najsmrtonosnije bolesti kod žena, jer se Papa testom uočavaju nepravilnosti maternice i rani stadiji raka. Važno je da se obavlja redovno, što će Lukavčankama u naredom periodu biti olakšano, jer su do sada ovaj test mogle raditi ili na UKC Tuzla ili u privatnim ordinacijama po znatno višim cijenama.

Od 26. novembra na odjelu za ginekologiju lukavačkog Doma Zdravlja, a uz suradnju sa Domom Zdravlja Tuzla, će početi realizacija ovog projekta. Sve što je neophodno je da se građanke jave na odjel za ginekologiju, te naruče svoj termin, urade Papa test.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
7 komentara
Subscribe
Notify of
7 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Boze ako te ima glavna vijest na nasoj stranici je” PAPA TEST JE MOGUCE URADITI U DOMU ZDRAVLJA LUKAVAC” i to za samo 25km.Ja zanam da se taj nalaz uzimao u tom istom DZ prije 50 godina besplatno i sve zene koje su dolazile na pregled kod Ginekologa bez da traze slate su na taj pregled.
Ova vijes za mene je degradacija ZIVOTA vracanje u proslos u godine koje su daleko iza nas.Boze ako te ima ,prosvjettli puteve umovima na vlasti u domu zdravlja ,opstini ,kanto i drzavi ako ih ima.

Stari ciko, sve ste upravu al imajte na umu da je u taj neki vakat bio neko drugi na vlasti, a sad se zna ko je..pa je i u tom domu zdravlja kad odes ko da si na pijacu otiso, al Stocnu pijacu,jer one sestre i muČu,bleJe,kokodaču itd.Pored svega toga da platis 25km,cekas od 7h(a knjizicu predas u 6),pa cekas do 12-13h.dok one ispiju kafe,prosetaju se itd…a taj isti nalaz za 30km mozes uradit privatno i sto bi reko onaj Zika iz Dinastije “NA NIVOU”.:)

Nevjerovatno,koji uspjeh.Bravo Dzevdo,kod Tita smo ovo imali sedamdesetih godina,a kod tebe 2012,jadan narod ,nista drugo za reci,sigurno ce biti onih koji su protiv moga komentara ali sto Stari Covjek kaze nemogu aplaudirati i dizati u visine nesto sto smo imali za dzabe prije 30 godina,a danas to placamo i jos je to kao nesto novo u nasem gradu,eureeeeka.

@užas moja mama je radila to skoro privatno i cijena je 40 KM, i to ovdje u Lukavcu kod ginekologa nećemo ga imenovati radi i u Domu Zdravlja i privatno… i to prvo uradila test pa hajde pij tablete koje si isto preskupe i onda kad ispiješ ajde ponovo na Papa test i ode 80 KM + tablete, ovo je ipak bolje ako ništa jeftinije je……..:)

nije se rodio ko je narodu ugodio.Sto se god uradi i pozitivno i negativno,puca po nacelniku.Glupi su vam komentari

Ne znam kojim se povodom javlja neko ko to i ne koristi , npr ovaj stari covjek.
Sto se zena tice,neka , neka ima i u Lukavcu , i nek je makar malo jeftinije nego kad radis u privatnoj ordinaciji.
Pohvala za ovo, samo se nadam da to narucivanje nece biti u stilu….dodjite za dva mjeseca i slicno.

E moj big,dok tako mislimo kao Ti hajra nece biti.
Pozdravljam te.I prst na celo