Otvorena spomen-česma u Hrvatima

23. Septembra 2009.
1 min. za čitanje

hrvati spomen cesmaU MZ Hrvati zvanično je otvorena spomen česma izgrađena u spomen šehidima, poginulim borcima sa prostora ovog lukavačkog naselja. Od 1992. do 1995. godine, kao pripadnici Armije BiH živote je dalo četrnaest mještana Hrvata: Mirsad Nurković, Amir Nuhić, Fadil Hamzić, Muhamed Bećirović, Vejsil Turbić, Senib Turbić, Šahbaz Imamović, Hajrudin Kasumović, Samir Huskić, Almir Buljić, Senaid Bajrić, Jusuf Bećirević, Jasmin Fejzić i Adžul Baluković.

Spomen česma je izgrađena u neposrednoj blizini džamije. Ovom prilikom glavni imam Medžlisa IZ Puračić Zijad ef. Vehabović istakao je da se spomen česme i trebaju graditi u haremima džamija i u blizini škola, jer su to mjesta gdje se okupljaju mladi koji treba da njeguju uspomenu na svoje poginule komšije, prijatelje, rođake.
Na prostoru lukavačke općine spomen obilježja šehidima i poginulim borcima postavljena su u svim naseljima osim u Puračiću i centralno spomen obilježje u gradu Lukavcu,  ali i u ovim mjestima spomen obilježja će prema najvama biti izgrađena tokom naredne godine.
(SodaLIVE.ba/RTVL)
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments