Okončana prva faza projekta “Web marketing”

3 min. za čitanje

NIK_4807

Piše: Aida Avdić
Naprotiv, žene su još snažnije pokazati svoje sposobnosti da pored što su majke, supruge i domaćice mogu biti itekako od velike važnosti zajednici. Pored svih dnevnih aktivnosti u porodičnom domu one traže svoje polje i u poslovnom svijetu. Da je to tako govori i podatak da je sve više žena fakultetski obrazovanih.

Trenutno 457 njih je na Birou za zapošljavanje općine Lukavac koje vrtoglavo traže posao. Nažalost, tržište rada u BiH im ne daje toliko prostora da ga olako dobiju. Pored završene škole poslodavci veoma često traže radno iskustvo i dokaze o doedukaciji. Međutim, ni to nije prepreka već razlog više za iskazivanje spremnosti za rad i željom za znanjem koje iziskuje poslovni svijet.

NIK_4811

Da bi išli u korak s tim, žene na području općine Lukavac imale su jednu takvu priliku – steći znanje iz oblasti informacionih tehnologija. Pedeset nezaposlenih žena sa visokom stručnom spremom u općini Lukavac prošlo je prvi edukativni ciklus obuke iz oblasti računara u okviru implementacije projekta Društva za istraživanje i razvoj iz tuzle pod nazivom „Web marketing – prilika za zapošljivost žene u općini“.

NIK_4813

Ovaj projekat se realizuje u sklopu UNDP-ovog projekta „Jačanje lokalne demokratije III“ kojeg finansira EU iz IPA fondova u iznosu od dva miliona eura. „Rezultati edukacije pokazali su da žene rade mnogo na povećanju svoje zapošljivosti, da su spremne prihvatit sva znanja, pa i da pored situacije koja je veoma teška traže posao“, kazala je Jasmina Ovčina, voditeljica ovog projekta povodom čijeg završetka je održana i press konferencija u Hotelu Lukavac.

Prema sprovedenoj anketi, 78 posto polaznica projekta smatra da će im stečeno znanje biti od koristi pri zapošljavanju. Možda je nekoj od njih ovo upravo i prilika, jer po završetku ciklusa neke polaznice, prema riječima Ovčine, imat će sastanak sa poslodavcima.

NIK_4816

Rifat Ejubović, šef poslovnice Biroa za zapošljavanje općine Lukavac pozdravlja ovakav projekat jer, kako on kaže, znanje je uvijek neophodno nadopunjavati i tražiti. Međutim, slika tržišta rada nije nimalo vedra, zbog čega monogi traže svoju poslovnu priliku van države.

Projekat se pokazao potrebnim i prvi dio realizacije prošao je očekivano, o čemu govore i statistički podaci, da je, kao što je rečeno, 78 polaznica izjavilo da će im ovaj projekat biti od koristi pri zapošljavanju, rekla je Amra Brkić ispred IMEL-a. Polaznicama će po završetku edukcije biti dodijeljen certifikat, još jedan dokaz da posjeduju sposobnosti koje se traže nadajući se da će dobiti bitku, da će dobiti posao.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar