Održana 42. redovna sjednica OV Lukavac

30. Decembra 2011.
4 min. za čitanje

Vijećnici su između ostalog razmatrali i usvojili Prijedlog izmjene i dopune Budžeta općine Lukavac za 2011. godinu, te usvojili Odluku o izvršenju Budžeta Općine Lukavac za 2012. godinu.

Kako je istaknuto Odlukom o izvršenju Budžeta općine Lukavac uređuju se modaliteti izvršenja Budžeta po pojedinim stavkam planiranim u budžetu koji je projektovan na oko 19,5 miliona KM.

Posebna pažnja vijećnika bila je usmjerena na razmatranje i donošnje Odluke o prihvatanju kredita Evropske investicione banke za projekat vodosnabdijevanja grada. Kako ističe načelnik Mujkić općina Lukavac je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva tokom 2011. godine aplicirala na Projekat “Vodoopskrba i odvodnja otpadnih voda Federacije BiH”.

Ugovor o finansiranju iz sredstava Evropske Inveticiona Banke potpisan još u augustu 2008. Općina Lukavac je jedna od 11 općina koja je prošla na aplikaciji za dobivanje kreditnih sredstava, uz period implementacije do 2016 godine.

Nakon kraće rasprave usvojena je Odluka o prihvatanju kredita Evropske investicione banke za Projekat poboljšanja vodosnabdijevanja grada Lukavca i prigradskih naselja odnosno dogradanja odvodnje i izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u iznosu od 4,5 miliona eura, uz zaključak da se predmetni ugovor može podpisati samo uz saglasnost općinskog vijeća.

OV razmatralo je i usvojilo Odluku o obavljanju volonterskog rada nezaposlenih lica VII stepena visoke stučne spreme. Ovom odlukom jasno su utvrđeni uslovi i način na koji lica visoke stručne spreme mogu obavljati volonterski rad. Imajući u vidu činjenicu da je općina Lukavac za ovaj Projekat izdvojila sredstva u iznosu od 545.000 KM, a obzirom da je Budžetom općine za narednu godinu planiran određni iznos očekuje se nastavak ovog Projekta i u 2012.

Na 42 redovnoj sjednici OV Lukavac data je saglasnost na usvajanje Pravilnika o radu, odnosno na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji radnih mjesta JU za odgoj i obrazovanje djece predškolskog uzrasta Lukavac, a vijećnici su bili saglasni i na visinu cijena usluga JP Rad Lukavac koje su definisane Programom održavanja čistoće javnih površina za 2012. godinu.

OV razmatralo je i usvojilo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o administrativnim taksama i tarifi općinskih administrativnih taksi, kao i odluku o odgođenom plaćanju novčanih obaveza prema Općini Lukavac. Kako je istaknuto razlog za donošenje ovakve jedne odluke temelji se na činjenici da je stupanjem na snagu Zakona o prostornom uređenju i građenju Tuzlanskog kantona stvorena mogućnost investitorima da mogu izvršiti plaćanje nakanade za troškove uređenja građevinskog zemljišta u ratama. Na ovaj način dodatno je preciziran postupak naplate potraživanja u slučaju neredovnog izvršenja obaveza prema Općini Lukavac.

Vijećnici su razmatrali informaciju o stanju klizišta na području općine Lukavac, te usvojili akte imovinsko-pravne pririode i tom donijeli Odluku o gubitku statusa javnog dobra u općoj upotrebi. Usvojeno je i rješenje DOO “Bosna Nilles” Lukavac kojim se dodjeljuje neizgrađeno grđevinsko zemljište radi gradnje privrednig objekta, a data je i saglasnos Samiru Ćosićkiću da otuđi nedovršenu stambeno psolovnu zgradu zajedno sa pripadajućim zemljištem.

Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici vijećnici su usvojili i Program rada vijeća za 2012 godinu.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Samo o budzetu a jesuli razmatrali o odvozu smeca Huskicanima se salju pozivi i kazne koji nisu prijavljeni za odvoz smeca a da vas samo posjetim 8 maraka placaju svi smece sa opstine lukavc a zasto HUskicani nebi placali pola od te cijene svi vuku u huskice a mi huskicani udisemo vase smradove od vaseg smeca a placamo isto a naj bolnija tacka Nehro zaposljaje koga hoce a nacelnik i presjedavajuci opcinskog vijeca to nijemo posmatraju a iz huskica samo jedan covjek radi zasto ovakve probleme ne postave pod nekom tackom na opstindskom vijecu a ja vam kazem da uskoro ce kompletna opstina lukavac presjedavajuci nacelnik i naravno Nehro koji nezakonito prima svoje telohranitelje u radni odnos imati velike probleme vjerujte da uskoro nece imati gdje ga odvlaciti jer ce grupa gradana Huskica ga obustaviti naravno uskladu sa zakonom jer po zakonu nesmije biti ni jedna divlja deponija a ta u huskicima je ta a vec imamo podrsku ministarstva za okjolis tk zivi bili pa vidjeli gospodo komunalni inspektori presjedavajuci i gospodine nacelnice