fbpx

Održana prezentacija Lokalnog ekološkog akcionog plana općine Lukavac

2 min. za čitanje
Održana prezentacija Lokalnog ekološkog plana općine Lukavac

Na izradi plana i prezentacije, učešće su uzeli predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, članovi općinskog LEAP Tima,članovi Radne grupe za izradu LEAP dokumenta (predstavnici privrednih subjekata,NVO,JU,JP,mjesnih zajednica i medija), kao i predstavnici UNDP-a.

“Početkom 2011. godine smo izabrali komisiju za sprovođenje ovog projekta koji je i naš strateški cilj. Nadamo se da će ovo u budućnosti biti sredina u kojoj ćemo ljepše i zdravije živjeti.” Izjavio je za Lukavački info portal | SodaLIVE.ba, načelnik Općine Lukavac.

Održana prezentacija Lokalnog ekološkog plana općine Lukavac

Tokom procesa izrade akcionog plana, u proljeće 2011. godine provedena je anketa među stanovništvom općine Lukavac s ciljem da se dobije stav građana o stanju okoliša. Anketom je obuhvaćeno stanovništvo cijele općine te se putem privrednih subjekata, javnih ustanova, osnovnih i srednjih škola, nevladinih organizacija i mjesnih zajednica uspješno okončalo i pravilno popunilo 1487 upitnika. Anketa je obuhvatila 47% ženskih i 53% muških ispitanika. Odgovori na pitanje o tome da li su građani zadovoljni stanjem okoliša na području općine govore o izrazito velikom nezadovoljstvu građana jer 86% građana ili nije zadovoljno ili više nije nego što jeste zadovoljno stanjem okoliša.

Prema mišljenju građana najveći negativan uticaj na zdravlje stanovništva postoji zbog zagađenog zraka (32%), neadekvatno odlaganje otpada (29 %) i zagađene površinske vode (19 %).

Ovaj projekat Općina Lukavac sprovodi u okviru MDG-F programa očuvanja okoliša i klimatske promjene.

Lokalni Ekološki Akcioni Plan općine Lukavac možete preuzeti klikom na sljedeći link.

Održana prezentacija Lokalnog ekološkog plana općine Lukavac

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
4 komentara
Subscribe
Notify of
4 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Pa ovaj covjek ne zna ni kako se ministarstvo zove. Mislim da sam sebe ne razumije sta prica!
Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša!

ovaj projekat je trebalo davno odraditi, neznam sta se cekalo do sad…??
Bez Ekologije odnosno bez zastite Okoline, nema nam jos dugo zivota u ovoj kuci koja se zove planeta Zemlja, sa tom cinjenicom treba krenuti u buducnost…;)
Nauka 21. vjeka nije medecina, nije ni hemija, biologija vec je Ekologija, tako da…!

Amir -Bajan i meze men Suljo i ekologija ništa nisačim , bože mili šuplje priče na čemu se mlate pare.

Boze dragi ako te ima.Sta ovaj covjek prica.Prvo trba poc eti od smeca i za to netrebaju pare .Za smece je potrebna odgovornost komunalaca na cijeloj komuni.Ako je Lukavac i okolina puna smeca kaznu ravnomjerno moraju platiti KOMUNALNO preduzec e i Gradzani koji na prostoru za otpad bacaju smece oko prostora za to.Kada se udari po dzepu onda ce svi da se cesu a i da paze ko baca ili ko navrijeme ne odvozi i neodrzava cistocu.Tako se radi u svijetu bez obzira ko pravi smece i ne odvozi .Dali komsije Romi ili gospoda u blokovima stanovanja.SAMO KAZNA I NISTA VISE NECE POMOCI EKOLOGIJI.A ovaj izvejesttelj morao bi pripaziti sta prica .Bacanje prasine nikom nije pomoglo Jel tako Gosp Nacalnice? Pozdrav stari covjek