Održana konferencija na temu “Učešće Roma u odlukama lokalne samouprave”

3 min. za čitanje

konf_romiKonferenciji su pored mnogih pojedinaca prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave iz zemalja regiona (Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Hrvatske). Toplu dobrodošlicu im je uputio Dževad Mujkić, načelnik Općine Lukavac, koji je u svom kratkom obraćanju iskazao, zadovoljstvo što je naša općina postala primjer dobre prakse u odnosu prema Romima i nadu da će gosti iz pomenutih zemalja kući otići sa puno lijepih utisaka.

Povod održavanja ove konferencije je razmjena iskustava između zemalja zapadnog Balkana po pitanju participacije Roma u odlukama lokalne zajednice. “Osnovna ideja projekta je da se razmjenjuju iskustva između država na zapadnom Balkanu i zato smo danas doveli jednu veću grupu predstavnika opština, što Roma, što njihovih kolega iz opštinske uprave da više vide šta se ovde radi na temu integracije Roma, odnosno, koji su ovde projekti u toku i šta se po tom pitanju događa kod vas.” kazala je Jelena Isaković, OSCE-ov koordinator za zapadni Balkan, te dodala “Iskustva su vrlo pozitivna, kod vas u općini je angažovan referent koji pomaže da se uspostavi veza između Romske zajednice i lokalne uprave.

U bližoj budućnosti imaćemo mali grant kojim pomažemo da se asfaltira put u romskom naselju u saradnji sa općinom Lukavac, koja finansira veći dio projekta”.

O učešću Roma u radu OV Lukavac govorila je Izeta Bajrić, sekretar Vijeća. Posebnu pažnju prisutnih dobio je Nazif Mujić, dobitnik Srebrnog medvjeda, čija je ekranizirana životna priča skrenula pažnju javnosti na životne probleme ovog manjinskog naroda ” Moje zaduženje ovde je da pričam ljudima šta se dešavalo u mom filmu, i na koji način promovišem sebe, te kako promovišem zajednicu gdje živim.” rekao je Mujić.

Otvaranjem kancelarije za pitanje Roma u Općini Lukavac, napravljen je veliki korak ka upoznavanju i rješavanju problema sa kojima se ova populacija susreće ” Samo postojanje općinskog referenta za pitanje Roma govori o dobroj volji i o želji za saradnjom Općine i općinskog načelnika da se riješe svi ti problemi” kazala je Mina Frljanović, referent za pitanje Roma u Općini Lukavac.

Program konferencije su obogatili i inserti iz filma “Epizoda u životu berača željeza” u kojem Nazif Mujić igra jednu od glavnih uloga, kao i prikazana izložba crteža djece iz OŠ “Poljice”.

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Kako nam je i kako zivimo,sudeci po tome mi vec odavno imamo rome u lokalnoj samoupravi i vladi.Za pocetak nebi bilo lose da vrate šahtove koji nedostaju na mnogim mjestima…drugo,neka idu u skolu i naravno neka je zavrsavaju,a za ostalo ce mo lako…
Nadam se da se slazete sa mojim komentarom…