Obilježen 28. august, dan stradanja u Dobošnici Donjoj

30. Avgusta 2013.
3 min. za čitanje

stradanje

Ovaj značajan datum u Donjoj Dobošnici obilježen je cjelodnevnim programom. Predstavnici mjesne zajednice položili su cvijeće ispred šehidske spomen česme u centru Dobošnice, te učenjem fatihe odali počast poginulim u proteklom ratu. Pored mezarja na području ove mjesne zajednice, organizovan je i obilazak spomen obilježja u Tuzli, Lukavac Mjestu, Puračiću, Tešnju, Kruševici i Gornjoj Dobošnici. U periodu od 26. do 30. avgusta u Dobošnici je ukupno život izgubilo 53 ljudi, 27 civila i 22 borca dok se četiri osobe vode kao nestale.

“Na današnji dan 1992. godine, agresorska vojska je privremeno okupirala ovo područije i tom prilikom počinila stravične zločine. Na mučki način su ubijani naši zarobljeni civili, a za sudbinu četvoro naših sugrađana još uvijek ništa ne znamo. Osim ubijanja naših nedužnih civila i većina stambenih objekata je bila uništena, tako da je Dobošnica 28. avgusta 1992. godine bila skoro uništena. Međutim, zahvaljujući našim vrijednim građanima, Dobošnica se uspjela izgraditi i obnoviti, i slobodno možemo reći da je danas Dobošnica ljepša i jača nego što je prije bila,” kazao je Zikrija Nurković, Predsjednik Vijeća MZ Dobošnica Donja. Povodom ovog značajnog datuma proučen je i tevhid u novoj džamiji u centru Dobošnice Donje, a na inicijativu članova lovačke sekcije otkrivena je i spomen ploča Ahmetović Ismetu, jednom od članova ovog društva.

“Molim Allaha dž.š. da porodicama šehida podari sabur jer ovo su dani njihovog tužnog sjećanja i prisjećanja, ili bolje rečeno otvaranja ponovo svake godine njihove bolne rane koje su duboko urezane u njihovim srcima. Mi nemamo pravo da budemo osvetoljubivi, ali naše pravo na sjećanja nam niko ne može oduzeti.” rekao je Nazim ef. Misini. Pored polaganja cvijeća 28. avgust u MZ Dobošnica Donja obilježen je i tradicionalnim sportskim aktivnostima za mlađe kategorije. Prema riječima predsjednika sportskog ribolovnog društva RVI “STARA SPREČA” Ramiza Hamzića, na turniru u sportskom ribolovu učešće je uzelo 7 ekipa iz Kalesije, Tuzle i Lukavca . Najbolji u disciplini udica na plovak dobio je pehar dok su ustalim učesnicima uručene zahvalnice za učešće na ovom turniru.

Učešće na 9. memorijalnom malonogometnom turniru za dječije kategorije uzele su 4 ekipe: DSK Devetak, Rudar Zagorje, Mladost Gnojnica, Željezničar Dobošnica. Edin Nuhanović, član organizacionog odbora turnira, ističe da je ovo prilika za druženje ali i upoznavanje mlađe populacije sa dešavanjima u Dobošnici 1992. te još jedan dokaz da se ta dešavanja ne smijiu i neće zaboraviti.

(SodaLIVE.ba/Općina Lukavac)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Ne ponovilo se….sjecam se Modracke omladine i poslednjeg mahanja svojim najmilijim…nikad se nisu vratili sa tog bojnog prokletok polja…,a naj mladji borac imao je samo 18 god…