Obećanja i mišljenja: Na lokalitetu Bokavićkog polja moguća veća količina pitke vode

2 min. za čitanje
Da li će ovo biti prošlost?
Da li će ovo biti prošlost?
Da li će ovo biti prošlost?

Općina Lukavac je sa Češkom razvojnom agencijom u januaru 2011. godine potpisala Sporazum o razumijevanju kojim je predviđeno da se prošire postojeći kapaciteti vodovodne mreže, odnosno izgrade novi rezervoari. Urađene su dvije istražne hidrogeološke bušotine koje su pokazale neispravnost i nedovoljnu količinu vode prema Pravilnicima o ispravnosti vode. Prema urađenoj analizi voda je sadržavala višak željeza, mangana i amonijaka.

– Raspisali smo javni poziv za izvođenje dvije do tri bušotine na lokalitetu Polja u mjestu Bokavići. Prema stručnim analizama i hidrogeološkim kartama na tom području bi se mogle nalaziti veće količine pitke vode, kazao je Edin Hamzić, šef službe za komunalno-stambene poslove u općini Lukavac.

Prema riječima Hamzića ukoliko se sa ovom bušotinom na Bokavićkom polju dođe do veće i odgovarajuće količine vode, odnosno ukoliko rezultati i analiza vode budu ispravni, ponovo bi se nastavilosa ranije započetim aktivnostima sa Češkom razvojnom agencijom.  Pored ove aktivnosti, u općini Lukavac radi se i na realizaciji Projekta kreditnih sredstava od Evropske investicione banke (EIB). Projekat uređenja vodovodne mreže obuhvatio bi i smanjenje gubitaka vode, uvođenje automatske kontrole potrošnje kao i izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda.

Općini Lukavac, su nakon provedene procedure i odluke Općinskog vijeća odobrena sredstva u iznosu većem od tri miliona eura. Sredstva planirana su za sanaciju primarne vodovodne mreže i rješavanje pitanja odvodnje oborinskih i kanalizacionih voda. Nakon provedene procedure  od strane timova iz općine i resornog ministarstva pristupilo se raspisivanju  dva tendera. Jedan se odnosi na izradu glavnog projekta  za sanaciju gubitaka u vodovodnoj mrežei, a drugi je studija izvodljivosti kojim će se definisati način odvodnje oborinskih i kanalizacionih voda. Planirano je da se pitanje odvodnje oborinskih i kanalizacionih voda pokušaju riješiti prigradska naselja, dodaje Hamzić.

Podijeli ovaj članak
3 komentara