Njemačke kompanije zainteresovane za izvore energije na području općine Lukavac

3. Septembra 2009.
2 min. za čitanje

TomislavlimovOpćinski Načelnik, Dževad Mujkić i Ambasador Bosne i Hercegovine u Berlinu,  Tomislav Limov, susreli su se u njemačkom gradu Magdeburgu/Barleben, a povod je bio održavanje tradicionalnog, III po redu rukometnog turnira „Börde cup 2009“, na kojem je učestvovao ORK „Omladinac“ iz Lukavca, a čiji je partner-pokrovitelj ove godine bila Ambasada BiH u Berlinu, te nastavak dugogodišnjih prijateljskih odnosa općina Lukavac i Barleben, ratificiranih Sporazumom o partnerstvu, službeno potpisanim i ovjerenim u aprilu 2007.godine.

 Ambasador BiH u Berlinu prenio je Načelniku općine Lukavac iskustva stečena u razgovoru sa njemačkim privrednicima i velikim kompanijama, posebno u pogledu ispunjavanja standarda koje nalaže Evropska unija u različitim oblastima, a koji očekuju Bosnu i Hercegovinu na putu prema članstvu u istoj, te obećao konkretniju saradnju i učestaliju komunikaciju na relaciji Ambasada BiH – općina Lukavac, posebno zbog činjenice postojanja Sporazuma o partnerstvu između njemačkog grada Barlebena i bosanskohercegovačkog grada Lukavca.

Interesantni razgovori vođeni su na temu „novih obnovljivih izvora energije“, posebno od energije Sunca, energije vjetra, geotermalne energije itd. Obnovljivi izvori energije imaju važnu ulogu u smanjenju emisije ugljendioksida (CO2) u atmosferu, a obzirom da je politika Evropske unije razvoj takvih oblika energije, za očekivati je da će i BiH morati prihvatiti tu politiku.

 Glavni problem za instalaciju novih postrojenja je visoka početna cijena, što je i osnovni razlog potrebe uključivanja njemačkih kompanija u ovaj projekat, jer iste mogu povlačiti sredstva Evropske unije koja su udvostručena u odnosu na prethodnu godinu i konstantno će se uvećavati. Naša očekivanja u ovom projektu su korištenje solarne enrgije za zagrijavanje javnih objekata i ustanova, solarna energija za uličnu rasvjetu, solarna anergija za kolektivni smještaj (stambene zgrade), a u konačnici i solarna energija u privatnim objektima.

Takođe, namjera je u što skorijem periodu pokušati instalirati tehnologiju koja će iskoristiti energiju vodenih potencijala koje ima općina Lukavac, kao i energiju vjetra na padinama Ratiša i Ozrena.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
1 komentar
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

ja! cucemo opet o ovim planovima za jedno 5 godina. samo ce se drugi igraci spominjat.