fbpx

“Nemojte se umoriti činiti dobro”

2 min. za čitanje

hkd-napredakNapretkovo djelovanje ostvaruje se u gotovo svim bosanskohercegovackim gradovima naseljenim katoličkim stanovništvom. O aktivnostima „ Napretka“ kao i njegovom djelovanju, značaju i funkciji više smo doznali od predsjednika hrvatskog kulturnog drustva „ Napredak“, Ante Crvenkovića. Hrvatsko kulturno drustvo broji preko 70 sjedišta rasprostranjenih po svim kontinentima. Važno je istaći da je mali broj udruzenja Napretka koji zive i rade u svom prostoru, da su logistički opremljeni.

Nakon zadnje izborne skupštine hrvatsko kulturno drustvo se i kadrovski pojačalo, tako da samim tim mogu ispuniti sve zadatke, obaveze i manifestacije koje se pred njih budu postavile. U proteklih 10 godina HKD „ Napredak“ postalo je prepoznatljivo i po svojim likovnim kolonijama, učešću na sajmu privrede kao i svojim učešćima na „ Danima knjige“, manifestacijama prvomajskih dana otpora, izložbama i javnim tribinama te samim tim hrvatsko kulturno drustvo je postalo prepoznatljivo ne samo na podrucju opcine Lukavac nego i šire.

Cilj ove izložbe je podsjetiti svoje pretke na djetinjstvo, da se prisjete na predmeta koji su ih okruzivali i sa kojima su rasli. Izložba će pokazati mladjim naraštajima kakve su bile rukotvorine i nošnja nekada. Naredne godine „ Napredak“ ce imati svoju likovnu koloniju Bistarac koju ce samostalno predstavljati dok su to ranije činili u saradnji sa hrvatskim kulturnim drustvom iz Tuzle.

Kroz ovaj koncert i izložbu, „ Napredak“ nastoji sve katolike uvesti u božićno vrijeme te ih pripremiti za najsvečaniji blagdan katolika, Božić.„ Napredak“ Lukavac ce nastojati da ispuni jedan od najbitnijih programskih ciljeva a to je davanje stipendija najboljim i najkvalitetnijim učenicima.

I najzad, „ Nemojte se umoriti činiti dobro“ slogan je kojim se rukovodi „ Napredak“ i može posluziti svakom čovjeku bez obzira kojoj religiji pripadao. Iz „ Napretka“ svim katolicima upućuju čestitke za Bozicni blagdan te svim gradjanima čestitaju 2013.godinu.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments