fbpx

Ne plaćajte naknadu za poljoprivrednu saglasnost; Ukazani problemi u Prokosovićima

2 min. za čitanje

Obavještavaju se građani Lukavaca grada da je u Zoni Katastarske opštine Bistarac (okvirno zona 1 i 2) i Grada još 1959. godine rješenje, NARODNOG ODBORA Opštine Lukavac broj 03/8-1493/2 od 25.12.1959. godine utvređeno Stupanje na snagu Zakona o nacionalizaciji i zone građevinskog zemljišta u Gradu Lukavac.

Zbog toga nije potrebno plaćati naknadu određene kao naknadu za promjenu namjene poljiprivednog zemljišta u građevinsko zemljište prlikom dobijanja Urbanističke i Građevinske dozvole,tzv poljoprivredna saglasnost a kaja je skoro najveći izdatak za sve građane prilikom dobijanja građevinske dozvole za gradnju porodičnih ili stambeno-poslovnih objekata.

Ovo pravo građana je zagarantovano Zakonom o promjeni namjene poljoprivrednog zemljišta i naprijed navidenih Rješenja Narodnog Odbora još od 1959. godine te se obavještavaju građani da su službenici Opštine Lukavac po službenoj dužnosti, za platu koju dobijaju iz Budžeta dužni provoditi naprijed navedi Zakon sa napomenom da je još uvijek praksa naplaćivanja naknade za poljoprivrednu saglasnost a što je apsolutno nezakonito.

—-

Dana 23.03.2012.godine održan je sastanak Tima za informisanje Gradskog Odbora SBB Lukavac na čelu sa Ševalom Begićem iz Lukavca i UG Plaže jezera Modrac u Prokosovićima sa podpredsjenikom Suljom Husić koji je ukazao na probleme vezano za neuređenost plaža u smislu konstantnog odlaganja otpada kako na obalama Plaža tako i u neposrednoj blizini a sve iz razloga što još nije poznato kaoje vlasnik kojeg objekta i zemljišta na obalama Jezera.
Naime , dana 30.01.2012,godine Rješenjem Općinskog suda u Tuzli pokrenut je stečajni postupak nada JP Plaže jezera Modrac ali isti još nije okončan što u svakom slučaji uveliko otežava održavanje plaža iako je ovo Udruženje obraćalo se i pismenim putem Općinskom vijeću opštine Lukavac koje je i osnivač sadašnjeg Javnog preduzeća u stečaju a što nije polučilo rezultate.
OO SBB Lukavac podržava rado ovog Udruženja i dogovorilo je dalji način saradnje i aktivnosti koje će se preduzimati kako bi se pristupilo rješavanju problema uređena obale u cilju vraćanja značaja ovim plažama.

Tim za informisanje OO SBB LUKAVAC

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments