Naša Stranka: Izmiriti dug općine volonterima

2 min. za čitanje

nasa_stranka_logo
U vrijeme opće nezaposlenosti program volontiranja je ostao kao simbolična nada obrazovanim mladim građanima općine da neproduktivni boravak u svojim domovima zamijene barem volonterskim radnim odnosom. Općina je u okviru svog programa sufinansirala rad volontera iznosom od 150 KM mjesečno, što je bilo dovoljno tek da djelimično pokrije troškove koje mladi imaju radeći bez bilo kakve druge naknade. Mjesecima se već ne isplaćuju ove naknade, da bi općina Lukavac od 1. novembra ukinula potpuno ovaj vid volontiranja.

Općionski odbor Naše stranke Lukavac osuđuje budžetske rezove koji se u prvom planu prave na volonterima. Upućujemo podršku volonterima u njihovim zahtjevima za isplatu prispjelih obaveza, kao i budućim volonterima kojima ne bi trebalo uskratiti barem ovaj simboličan vid radnog angažmana.

Nakon burne reakcije koju je ova vijest izazvala u javnosti i među volonterima, zvaničnici općine Lukavac najavilu su da će općina ispuniti svoje obaveze, odnosno da će biti isplaćene minimalne sibolične naknade volonterima „čim novčana sredstva budu dostupna“.

U toku je izrada i usvajanje budžeta općine Lukavac za narednu godinu, te će veoma brzo biti jasno radi li se o olako datom obećanju. Općinski odbor Naše stranke Lukavac očekuje da se već u prvom prijedlogu nacrta budžeta planiraju i sredstva za isplatu potraživanja volontera koja su uskraćena u tekućoj godini.

Očekujemo od Općinskog vijeća da izmiri obaveze prema sadašnjim volonterima, kao i da mjere štednje fokusira na smanjenje administrativnog aparata, javne potrošnje i efikasnije punjenje budžeta eliminsanjem sive ekonomije i razvojem privrede na općini.

(Naša Stranka Lukavac)

Podijeli ovaj članak
7 komentara