Najuspješnije škole će biti nagrađene

0 506

Projekat „Recikliraj – profitiraj“ (eng. „Recycling – Environment Profiting“), podržan od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, počeo je sa implementacijom 04.09.2012. godine i predviđeno je da traje ukupno 12 mjeseci. Projekat realizira Udruženje za zaštitu flore i faune Lukavac.

recOpšti cilj projekta je edukacija učenika o pravilnom odvajanju i zbrinjavanju otpada, te uključivanje istih u proces prikupljanja i odvajanja otpada, s ciljem stvaranja ekološki osviještene mlade generacije koja će imati drugačiji odnos prema okolišu od njenih roditelja.

Postavljanjem kontejnera za zbrinjavanje PET ambalaže i papira u dvorišta škola, pružiće se prilika učenicima, nastavnicima, roditeljima, ali i široj društvenoj zajednici da prikupljanjem navedenog otpada doprinesu, ne samo zaštiti okoliša, već i da obezbijede sredstva školi koja će se koristiti za učeničke ekskurzije, izlete, opremu, učila i druge namjene u skladu sa potrebama učenika i škole.

Pored dva kontejnera, svaka škola će dobiti na raspolaganje i četiri kante, te određeni broj vreća za eventualno prikupljanje drugih vrsta otpada (konzerve, karton i dr.).

Redovan otkup i odvoz otpada će vršiti ovlaštena firma, koja će na osnovu težine prikupljenog otpada izvršiti plaćanje školi, neposredno po preuzimanju istog.

S ciljem dodatnog motiviranja učenika i škola za učešće u ovoj akciji, predviđene su i nagrade za najuspješnije škole. Tako će škola koja prikupi najviše otpada (u prosjeku po jednom učeniku) po završetku projekta dobiti za nagradu računar, dok će za ostale škole biti obezbijeđene sportske lopte, učila i druge nagrade.

Kako bi i šira društvena zajednica dala doprinos ovoj akciji, tražiće se podrška od najznačajnijih privrednih subjekata i lokalnih organa vlasti s ciljem organizovanja i mjesečnih nagrada, na način da najuspješnijoj školi donatori obezbijede iznos sredstava jednak onom koji je škola ostvarila u proteklom mjesecu.

(Sodalive.ba)

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x