Najavljujemo: 14. septembar – Svjetski dan prve pomoći

13. Septembra 2013.
2 min. za čitanje

crveni_krstBit će to ponovo prilika da se ukaže na važnost pružanja prve pomoći kao prvog i najvažnijeg koraka u spašavanju ljudskih života. Ovaj će dan biti obilježen i u Lukavcu, saznajemo od Mustafe Osmanovića, sekretara općinske organizacije Crvenog križa Lukavac.

Budući da saobraćajne nesreće predstavljaju veliki svjetski javnozdravstveni problem s dalekosežnim socijalnim i ekonomskim posljedicama, Međunarodna federacija odabrala je “Prvu pomoć i sigurnost na cestama” za temu ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći i preporučila nacionalnim društvima Crvenog križa da Svjetski dan prve pomoći posvete promicanju odgovornog ponašanja u prometu i poticanju građana na učenje vještina prve pomoći. Osim o pružanju prve pomoći na cestama tokom ove manifestacije bit će pokazano i kako ukazati pomoć prilikom zadobijanja prostrijelne rane, opekotina, gušenja, prijeloma i drugih čestih ozljeda i stanja. Mnoge smrti i ozljede mogle bi se spriječiti kad bi ljudi znali osnovne postupke prve pomoći jer brza reakcija i primjena pravilnih postupaka na licu mjesta za vrijeme čekanja dolaska hitnih službi može značajno smanjiti broj smrtnih slučajeva i ozljeda kao i dugoročne posljedice.

U subotu će 50 volontera, osim edukativne simulacije akcija pružanja prve pomoći, upriličiti i niz zabavnih aktivnosti kao što su: Flash mob, free hugs, body painting i klovnijada.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments