fbpx

Dževad Mujkić: Voda neće poskupiti!

4 min. za čitanje

Na sastanku su pored  općinskog načelnika i predstavnika resorne službe Općine Lukavac učešće uzeli predsjedavajući OV, predstavnici klubova političkih stranaka i nacionalnih manjina koje participiraju u vijeću, direktor GIKIL-a Faik Buševac, te direktor JK Rad Lukavac Nehrudin Osmić sa savjetnicima.

Kako je istako načelnik općine Lukavac Dževad Mujkić do poskupljenja pitke vode neće doći, jer je to u ovom terenutku neprihvatljivo pogotovo ako se uzme u obzir vrtoglav rast cijena na tržištu, a dodatno poskupljenje cijna predstavljalo direktni udar na ionako opterećen kućni budžet građana.

“Ovo je priča koja nadam se neće biti aktulena iduće godine, jer ćemo u međuvremenu pokušati iznaći mogućnosti da kvalitetnije riješimo sanbdijevanje pitkom vodom kako grada Lukavac tako i prigradskih mjesnih zajednica”, rekao je načelnik Mujkić izjavi za RTV Lukavac.

Podjsećamo menadžment GIKIL-a uputio je u decembru 2010. godine  na adresu Općinskog vijeća Lukavac zahtjev za povećanje cijene pitke vode. Kako je istakao Sehudin Ograšević, GIKIL je  zahtjev je uputio na osnovu povećanih troškova hemikalija, distribucije, te troškova radne snage u zadnjih nekoliko godina.

“Mi svake godine radimo kalkulaciju internih cijena u GIKIL-u,  pa tako i kalkulaciju cijene pitke vode koju isporučujemo JP “Rad” Lukavac. Treba istaći da do promjene u cijenama pitke vode nije dolazilo od 2007. godine, a u tom periodu došlo je do promjene, odnosno povećanja cijena ulaznih elemenata kao što su sirova voda, razne hemikalije, električna energija”, istakao je Sehudin Ograšević u izjavi za RTV Lukavac.

Prema riječima direktora JP “Rad” Lukavac Nehrudina Osmića Ugovor koji je ponuđen prema komunalnom od strane GIKIL–a nije prihvatljiv. Prema Ugovoru došlo bi do  povećanja  konačne cijene do 0,425 KM/m³, što je za 31% više od trenutne cijene koja iznosi  0,32 KM/m³. To bi u suštinskom smislu značilo povećanje cijena distrubucije   vode na godišnjem nivou za oko 300.000 KM što je iz perspektive poslovanja JP “Rad” Lukavac potpuno neprihvatljivo.

Problem je nastupio na relaciji  GIKIL –a koji je proizvođač vode i JP “Rad” Lukavac firme koja ovaj proizvod prodaje.

Zakonom je jasno definisano da za odluke o povećanju cijena vode, kao i svih cijena usluga u nadležnosti JP “Rad”, donosi Općinsko vijeće Lukavac pa tako će biti i po pitanju ovog zatjeva kazao je predsjedavajući OV Lukavac Suljo Suljević ističući da,  prema sadašnjem raspoloženju članova Kolegija OV do povećanja cijene pitke vode neće doći u ovoj godini.

Na sastanku je odlučeno da se  formira Komisija koja će posebno raditi na kalkulacionoj cijeni vode koju su ponudili iz firme GIKIL. Komisiju će činiti predstvnik resorne službe Općine Lukavac, predstavnici OV, GIKIL- a i predstavnik JP “Rad”. Nakon sačinjene kalkulacine cijenje ista će biti predmet sjednice OV Lukavac.

Nakon sastanka u izjavi za RTV Lukavac načelnik općine Lukavac Dževad Mujkić još jednom je naglasio da građani nemaju razloga da strahuju jer do poskupljenja pitke vode neće doći.

 

(SodaLIVE.ba/RTVLukavac)

Podijeli ovaj članak
3 komentara
Subscribe
Notify of
3 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

RADI LI IKO STA NA TOME DA NAM VODA BUDE BAR CISTA? AKO TREBA DA JE I SKUPLJE, NEKA JE SAMO DA JE MOZEMO KORISTITI A NE DA NAM IZ CESME BLATO CURI!!!

Radi(m), radi(m) … eno tesanjske vode pokupise sve nagrade kod nas, i u svijetu …

da bi nesto poskupilo treba da postoji, posto pitka voda u lukavcu ne postoji ona nemozi ni poskupiti.prema tome nacelnik je upravu.