Načelnik Mujkić stao u zaštitu lukavačkog pogona

6 688

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila danas inicijativu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za novu reorganizaciju u okviru Fabrike obuće „Aida“.

Naime, do kraja 2012. godine, u sklopu racionalizacije proizvodnog procesa, a shodno zimskim uslovima rada kada su povećani troškovi poslovanja po osnovu zagrijavanja radnih prostora, kao i pretpostavke da se neće moći obezbijediti puno upošljavanje kapaciteta, inicirana je aktivnost izmještanja dijela opreme i proizvodnih radnika iz pogona Lukavac i Duboki Potok u poluprazne poslovne hale pogona u Tuzli.

U razgovorima s radnicima nije se naišlo na razumijevanje radnika ovih pogona, uz izraženu bojaznost da se na ovaj način želi ugasiti proizvodnja obuće u navedenim pogonima. Također, Načelnik Općine Lukavac je dao podršku radnicima da se proizvodnja zadrži u Lukavcu, a spreman je da pomogne u finansiranju dodatnih troškova po osnovu centralnog grijanja, kao i da se proizvodni pogon u Lukavcu stavi pod ingerencije Općine.

Ministarstvo prijedlog smatra prihvatljivim jer nije u suprotnosti sa Programom kada je u pitanju reorganizacija društva, a sve u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta i stvaranje uslova za novo zapošljavanje.

Prema navedenom Programu slijedeća faza u konsolidaciji D.D. „Aida“ Tuzla je reorganizacija cjelokupnog društva, tako da bi realizacija ove inicijative predstavljala dio realizacije ove faze programa i bila bi u skladu s tim.

U narednom periodu resorno Ministarstvo će u saradnji sa Načelnikom Općine Lukavac formirati zajednički Stručni tim koji će analizirati stanje i mogućnosti pod kojima bi se moglo izvršiti odvajanje pogona Lukavac i staviti u općinsku nadležnost. Danas prihvaćena informacija sa Zaključkom upućena je i općinskim vijećima Općina Lukavac i Srebrenik, a izrađeni Elaborat kojeg će uraditi Stručni tim će se ponovo razmatrati od strane Vlade TK i uputiti na razmatranje i usvajanje općinskim vijećima prije svega Lukavac i Srebrenik.

 

(SodaLIVE.ba)

 

0 0 votes
Ocijeni članak
PREPORUČUJEMO
guest
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
DeeDee

Hahaha… Izgubiste me odmah nakon ovog ”Nacelnik Mujkic”…. Dobro napisana fora. x)

Salterska sluzbenica

Mogu oni pokusavati sta hoce, ali toj fabrici nema spasa.
Radila sam u toj fabrici, poslovi nisu teski ali nema onog najbitnijeg, nema PLATA! Zao mi je tih zena sto su svoje godine ostavile u toj fabrici, a sve s nadom da ce se nesto promijeniti na bolje, da ce konacno dobijati redovna mjesecna primanja onoliko koliko su zasluzili, te da sebi, svojoj porodici, svojoj djeci koje vecina njih skoluje od tih plata, obezbijediti ono najosnovnije.
Zaista je zalosno sto mjesecima, cak i godinama prezivljavaju isto: Plata kasni a i kad je dobijes covjek bi tacno zaplakao od muke jer ti naumpadne koliko si samo svojih zivaca i napora ulozio da zaradis tu jadnu plaćicu, a da ne pricam za hranu, prevoz i sl. S druge strane se iskreno nadam da ce uspjeti nesto da promijene po pitanju ove fabrike jer nisu zasluzili konstantno biti na istim mukama, zato sto su to vrijedni radnici, prije svega.

Rahat cipele

Kakav poso to je robovlasnička firma nekad *** , poslije i portire počeše stavljati za direktore potpuno neobrazovane osobe sumljivog morala .Pa oni su dužni više nego što vrijede , narod treba pod hitno napustiti to mučilište i što dalje od tog logora tražiti salameta . Tačno je, žalosno zbog onih koji zavise od crkavica(ako ih i dobiju) kojima ih varaju na nadu da će biti bolje .Nema u Aidi ništa magla ,tu samo imaju korist poslodavci , nadležni ministri u kantonu i poslovni partner, državi i radnicima ništa samo im uludo prolaze godine života.Staž im nije uplaćivan od 1996 nemaju zdravstveno a o mobingu da ne pričamo . A o kakvi radnicima je riječ govori činjenica da nisu tužili nijednog direktora za pljačku niti nesavjesno poslovanje, mobing niti zloupotrebu službenog položaja , samo ćute i rade valjda se nađe neka poštena vlast da sve lopovluke u Aidi procesuira Rašid. S . je umro ali ima još živih igrača…

alkos

Zalosno je sto na TK ima preduzeca koja kupuju HTZ opermu za radnike iz uvoza, a ovakva fabrika propada. Zanimljivo je da se obuca za vojsku i policiju, za radnike iz Elektro privrede, i ostale radnike koji rade u drzavnim preduzecima, ne izradjuje u ovakvim preduzecima. To je ono sto Vlada TK moze da uradi, da kordinira takvim poslovima na ocuvanju radnih mjesta.

MUSTO

Ma ne moze Aida vise nikad radit ugusili su je strucnjaci iz vlade.Imate 2 pogona oko Aide u krugu od klometar a i vecina radnika je presla da rade kod tih ,,Gazda ”,a i ti sto su ostali il su ludi ili vjeruju u bajke…
Aida vec odavno ne postoji samo se to ne govori njena dugovanja samo za porez 17 miliona a ni ona sama toliko ne vrijedi a gdje su sudske presude i popisana hipoeka na cjelokupnu imovinu …To je prava slika Aide (rahmetli)
Amin………

Salterska sluzbenica

Cijeli mjesec radis da dobijes 150-200 maraka, i toga nema dok se prvo ne strajkuje ispred fabrike..i ne znas kud bi prije s tom crkavicom sto kazete, plus svoje zivce izgubis, pa nije ih niko nasao na putu! Bolje dzaba sjediti kod kuce nego dzaba raditi u Aidi!!!

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x