fbpx

Na Plenumu građana u Lukavcu o davanju podrške Murseloviću

2 min. za čitanje

unnamed

U Centru za kulturu danas je održana druga javna sjednica Plenuma građana Lukavca.

Na početku ovog skupa Jasmina Kuduzović informisala je prisutne o dosadašnjim aktivnostima koje je poduzimana neformalna grupa građana, te o zahtjevima i rokovima koji su dati lokalnoj vlasti. Između ostalog, rečeno je da rok za ispunjavanje zahtjeva ističe za dva dana, te da se nakon toga trebaju poduzeti dalji koraci u skladu sa prijedlozima građana.

Do njihovog formulisanja do kraja sjednice ipak nije došlo. Poštujući demokratsku proceduru zainteresovani za obraćanje uzimali su brojeve i iznosili svoje mišljenje u vremenskom okviru od dvije minute. Neki su iznijeli svoje razloge zbog kojih podržavaju ovakav vid građanskog aktivizma i borbe za bolju budućnost Lukavca i BiH.

Ono što je bilo evidentno je da su se mnogi pobunili zbog nametanja „tuđe pameti“ i zaključaka i koraka koji se nameću iz drugih sredina. Tako je rečeno da od dva kandidata za mandatara Vlade TK o kojima je bilo govora Umihanića i Murselovića ovaj drugi svakako ima podršku velikog broja članova Plenuma.

Plenum

U vezi sa Umihanićem iznesene su neke činjenice koji demantuju medijske natpise o tome kako se radi o istinskom borcu za prava građana, nego upravo suprotno.

Sa druge strane Murselović upošljava nekoliko stotina osoba koje u fabrici, čiji je on direktor obezbijeđuju egzistenciju za sebe i svoje porodice. Iako se o prijedlogu da se da javna podrška Murseloviću nije izjašnjavalo aplauz i ovacije su istinska potvrda toga, koja je možda i relevantnija od glasanja.

Obzirom da je jedan od ranijih zahtjeva građana bio smjena načelnika Dževada Mujkića jedan od prisutnih građana tražio je da se taj zahtjev ukloni, te insistirao da dignu ruke svi koji su protiv smjene.

Iako je to glasanje provedeno mimo moderatora većina je ipak digla ruke kao znak podrške brisanju ovog zahtjeva. Plenum je završen ranije zbog najavljene utakmice, a u publici je uglavnom bio muški dio populacije, koji je napustio sjednicu prije zvaničnog kraja.

Naredna sjednica je za sedam dana.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak