fbpx

Vijeće MZ Huskići traži održavanje referenduma: Da li ste za izgradnju deponije”Bijelog mora”?

1 min. za čitanje

Vijeće MZ Huskići donijelo je odluku i uputila prijedlog Općinskom vijeću Lukavac za održavanje refrenduma u ovoj mjesnoj zajednici. Referendumsko pitanje bi glasilo:

“Da li ste za izgradnju deponije “Bijelog mora” na lokalitetu Lukavačka Rijeka na području MZ Huskići?”

U obrazloženju ove odluke i zahtjeva se navodi da prema Zakonu o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (čl. 43.) normirano je da građani imaju pravo da neposredno odlučuju o pitanjima iz nadležnosti organa jedinica lokalne samouprave putem refernduma, mjesnog zbora građana i drugih oblika neposrednog izjašnjavanja. Predlagatelj svoje djelovanje zasniva na odredbama Statuta Općine Lukavac, te u skladu sa čl. 57. St. 2, čl. 58 st. 2, te članom 59. St. 2.

Prijedlogom se želi omogućiti građanima mjesne zajednice Huskići da, u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima, neposredno odlučuju o pitanjima koja su od njihovog zajedničkog interesa, a koja se prevashodno vezuju za zdravo životno okruženje.

Prijedlog datuma za održavanje referenduma je 28.03.2021.godine

Podijeli ovaj članak
24 komentara
Subscribe
Notify of
24 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Bravo Huskićani. Nedajte da profiterski šljam istresa otrov iz Sode vama pod nos. Neka ga voze sebi u Tursku.

„Dođe ljeto, bezvodno: ne rodi trava, nema trave – nema sijena, nema čime prezimiti silna stoka. I kada nastane zima, svi potrče alajbegu i njegovim slamama (prikupljenim za vojne potrebe). Svako grabi i trpa na svoja leđa koliko može da ponese kako bi spasao blago. I može se pretpostaviti da je u nekom slučaju sa nekim alajbegom bila čitava drama oko te slame. Oko tih alajbegovih slamišta, oko stogova, skupljali su se ljudi i raznosili koliko je ko htio i mogao. I sve je okolo bilo žuto od te rasturene slame… ” (Ćamil Sijarić)

Hoce lukavca i sd i delica na vlast eh sad trpite

Država u kojoj je najveći stupanj demokracije,sve se rješava referendumom.Riječ je o Švajcarskoj. Tu su i Nordijske zemlje. Njemačka im nije ni blizu. Ima privredu vanserijsku,ali politika im šepa.Slična joj je i Austrija. Ima mnogo korupcije. Sa Balkanom je sve neuporedivo,ali ako se u Huskićima radi samo o ekološkom i zdravstvenom problemu,onda je referendum poželjen i legitiman.Bitno je da nema zlouporabe.

Grijesis u vezi nordijskih zemalja. Gore je princip isti kao u BiH samo sa bijelim rukavicama. Ovo ti govori neko ko je odrastao gore.

Batalite Huskiće! Vozite to Ozrenskim slavujima da Žike konačno dobiju izlaz na “more”…

Ima jedna pozitivna stvar. Dzaba mozete da krecite vocke.

Neki od kotlova u fabrici sode Lukavac nisu vidili filtere od zadnje posjete druga Tita Lukavcu, ali se jos uvijek potpale sa vremena na vrijeme, nista ta soda nije bolja od ostalih zagadjivaca.

Moderni kotao 8, odsumporavanje, ne rade 2 i 3, odo sebi oci iskopat, Moderni kotao 8 hahahahahahahahahahahahaha

Divi Huskicana, ko Dodik, Referendum hoće…pa normalno ili paranormalno

Pa ništa neka i Tabačani naprave referendum,neka i radnici sode naprave referendum,pa mogi i ovi iz Koksare i Puračića da se sruši Koksara,

Pa Modrac i Tabaci godinama gledaju Bijelo More nemal ispod prozora.Nikad se nista nije desilo.Krec je alkalan,nece da steti baš nikom.Dzaba dizu paniku.

Da je dobri Tito pitao građane ( seljake ) da na poljima pravi fabrike, vjerovatno ne bi bilo ni jedne , jer seljaci ne bi dali oranica- nije ih pitao. Danas se pita ko treba, više instance su Rudniku dale potrebne dozvole za rekultivaciju u skadu sa strukom i slovom Zakona. Da je trebalo pitati Huskićane , bili bi pitani. Nego njima mlete slamu domaći ekolizi zarad sitnih političkih poena. Sramotno je nezauzimanje ispravnog stava od pred. OV Salibašića koji ponavlja kako Opština nije nadležna, te nije dala dozvole, već više instance. Zaboravlja da Opština živi od naknada industrije za GGZ i sl. Treba reći raji i on i ekolozi koji su nekoć posjetili maslinjake na rekultiviranom zemljištu i uvjerili se u dobru praksu, da nema razloga za brigu- da se ovako isto radi diljem Svijeta- da nema otrova. Treba podržati progres.Sa ovako kilavim vodstvom nije za očekivati da Investitor prebaci kapital u susjedstvo kod Vučića i “pusti koze da vuku u šumu “. Bolje nismo ni zaslužili.

Jebote Tito što je pokro zemlju begovsku i bošnjačku koju su onda i Četnici na konačno okupirali u zadnjem ratu!

Nije Tito ni tebi rođak… Meni Četnike nemaš potrbe spominjati jer moj nik ti sve govori, zato i imam pravo da pišem kako je praksa u Svijetu. Kakve trovače ti spomnješ – uzmi malo neorgansku hemiju pa se edukuj, nije svaka supstanca otrovna. Nađi da se Solvayevim postupkom samo 75 % ulaznih sirovina može prevesti u Sodu, a ostalih 25 % se vraća odakle je i uzeto – u Zemlju.

Pa Borac što tu “Solvajevu hemiju” ne predložiš da se vozi u tvoju MZ – predloži kad si vidim takav naučnik!
O edukaciji bi ti mogao mnogo toga svakojako da kažem, ali radim to za novce na UNTZ honorarno! Kad već pitaš o čemu govorim evo da ti pojasnim:
Govorim o demontaži svih trovača od KHK nekadašnjeg na čelu isto tako sa nadobudnim Abdelom Đozićem koji je mlatio praznu slamu o ekologiji dok se nije uhljebio kao predjsednik NO u Gikilu pa do crne i svih ostalih taložnica koje Soda Lukavac drži u svom krugu???!!! Gdje ima da to još nazivate “taložnnice”?!
Kakve bolan taložnice u krugu fabrike?!
Praviš se ti malo mutav ili ne znaš baš ništa m čuj organska hemija, pa zašto je bio pomor ribe nizvodno od Spreče do Crnog mora kad je to tako Ljekovit sastojak iz tog “bijelog mora” koji je prouurokovan onom havarijom od prije par godina?! NAučnik?! Odebi ba! Zatrpali ste i Morac i Tabake svojim Blatom…Rekultivacija se radi onog terena sa kojeg je sirovina uzeta – kako si i Sam objasnio u svom elaboruranju zadnjoj rečenici!
Zato vratite to na područje kamenoloma Vijenac a ne da trpimo još transport tog materijala iz Bijelog mora kroz Lukavac čitav do Huskića!

Vratimo se Titu, koji je kod tebe izazvao osip jer je kako kažeš ukinuo begovat. Ti bi znači ko tvoj dedo da imaš polja pa da ti raja radi cijeli dan za ćasu brašna.E nema to više jarane, pusti snovi, nego zapni malo više taj tvoj ” honorar” i pusti radničku klasu da hrani svoje porodice. Nemoj u Sodu da trpaš GIKIL , jer i sam znaš da Soda nema otrova.I malo se informiši, fali ti svježih , niko neće voziti suhi ostatak bijelog mora kroz naselja.Da radiš na Univerzittetu znao bi to.Svoje prijedloge delegiraj naučnoj zajednici,možda postaneš poznat. Mada vidim da kasniš sa praćenjem modernih tehnologija vezanih za nove trendove minijaturnih, procijednih , brzosušećih taložnica.

A šta kontate , vozit ćete vazdusnim transportom te kako kažeš” suhe ostatke iz bijelog mora” u Huskice?! Jel to Turski lukavac nije naselje?!
Vidiš zehro, previše si uzimas za pravo da nam i ovdje vrlo često na sodalive komentarima govoriš kako treba da se educiramo …jer imaš svoj direktan finansijski interes da braniš Zagadjivace iz Sode!Osim toga Ništa nisi odgovorio za pomor ribe koji Sam spomenuo, niti si odgovorio za taloznice smještene u krugu Sode?!
Imam dovoljno i svježih i manje svježih informacija iz Sode ne brini , čak do takvih da uposlenici koji rade u smjenama na krecnim pećima tuže svog poslodavca jer im neće da plati pola sata pauze dnevnog odmora!
To da soda nema nus produkata kao štetnih materija si me zaista razočarao kao neko ko je kako reče updatiran i ko se kune u akademsku zajednicu!
Djeda mi ne spominji al nikako jer ako ti se budem počeo sjećati familije neće ti bit dobro!
Uzdravlje

Sirovino ne prijeti, nego se drži činjenica. Kakvu havariju pominješ, eno čovjek opet na proljeće posadio kukuruz gdje je izlio kreč.Hvala ti što me držiš za akademskog profesora, ali si fulao uostalom kao sa čitavom ovom pričom .Imaš još 100 njak akademac da pogađaš, možda ti se posreći.Zehro sigurno nisam, čisto sumnjam da je on i bio Borac Armije BiH pored radne obaveze.Al ti to slabo povezuješ. Ti si zagađivač ljudskih mozgova sa lažnim informacijama- treba te tužiti za klevetu. Soda nije zagađivač, već primjer najbolje privatizacije u Državi, koja hrani ( 500 + 300) x 3 = 2400 duša direktno, a indirektno puni budžete PiZO, Opštinski budžet ..Među prvim je izvoznicima .Svoju ljubomoru nemožeš skriti, ni prema uspješnim profesorima ni prema uspješnim kompanijama jer nisi njihov član.Smeta ti i Tito- znao mi takve, i ogledalo ti smeta u kući .Daleke1892 god. početak Solvaya u Lukavcu- i ti se sada našo da nakon skoro 130 godina uspješnog rada da nešto demontiraš – sikter .

Pominjem Havariju na istakanju Bijelog mora u Spreču oprije oar godina zbog koje eno dižete branu bijelog mora do neba! Čovjek posadio kukuruz jer nema šta drugo da radi od vas kako kažeš radničkih porodica za koje se otimal ta zemlja i polja, pa ti isti seljaci su prinuđeni zbog loše privatizacije da preživljavaju dok vi “radnička djeca ” tako trabunjaju pocjeli dan ovdje. Kakav Zehro? , o čemu ti? ne kontaš da sam hotio napisat “zemo”.. pa nažalost fulao sa tipkovnice telefona krelaC?!
To što hranite porodice i gladne duše je super, al to što Sodini kamioni izlomiše puteve prilikom transporta to i ne pominješ , zato te i pitam kako mislite transportovati suhi otpad iz Bijelog mora u Huskiće!
Ne prijetim ti ništa samo te upozoravam da mi rodbinu ne pominješ jer nisam ni ja tvoju!
Sikter i ti barabo nadobudna, držiš tu lekcije svaki dan o edukaciji , a ne govorite da nemate kontinuirani EKO monitoring tranaprentan o ispuštanju polutanata iz kotlovskih dimnjaka pogotovo o SOx- i za tvoju informaciju ono što je grašeno na otetoj Zemlji nema hajra dugoročno to ti je valjda jasno!
130 godina eksploatišete kamen sa Vijenca , e onda nus produkte vratite tamo…imate prazne “korpe” koje treba iskoristiti i to je već više puta predloženo Vašim rukovodiocima i vlasnicima Turcima ali nećete jer to košta …i onda to umanjuje godišnji proofit koji imate od preko 30 miliona KM
Niko nije protiv porodica i “duša” koje hranite, osim što te duše drage treba da se izbore i za sljedeće:

  • osim kako kažeš što plaćate GGZ-ada plaćate kao i svi ostali veliki zagađivači i posebnu naknadu za uništavanje puteva na TK i šire prilikom transporta vaših proizvoda,
  • osim što kad vam kotao br.7 stane krenete kotao br.2 i 3 na kojima nemate ugrađene elektrofiltere,
  • osim što Vam posljednja rekonstrukcija turbine i generatora u elektrani i podizanje snage na 11,7 MW nije odobrena od strane FERK.a i nemate obnovljenu dozvolu…itd, itd..za šta će vaši vlasnici morati da polože račun kat tad!…itd.itd

Pozdrav i tebi od demobilisanog Borca armije BiH koji sad živi od poljoprivrede i čeka da se malo uozbiljite i prestanete zagađivati okoliš!

Nastavljaš sa iznošenjem niza laži.Dokaz da lažeš može svako provjeriti analizom tvojih riječi : 1.umejsto Zehro , kažeš htio da napišeš zemo, a slovo R pet cm udaljeo od slova M, uz to tipkao i slovo H 2.kažeš da uzimaš honorare od rada na univrzitetu, a poslije kažeš da živiš od poljuprivrede.
3.Pominješ nekakvih 11,7 MW, a u stvarnosti SSL radi sa nešto više polovine od toga. 4. Pominješ kotlove 2,3 koji godinama više ne rade kako je napravljen moderni kotao 8 sa odsumporavanjem…. itd.Prijatelju ako industrija ne bude radila neće imati ko kupovati tvoje proizvode od poljuprivrede.Nema srpa bez čekića i obratno – to je dobri Tito stavio na zastave.Rodna ti godina bila.

Danas je u Evropi nemoguce naci hemijsku industriju poput one u TZ i Lukavcu tako blizu urbanih sredina. Osim toga, otpad se ispusta pravo u rijeke ili na deponije, poput bijelog mora. Ta prljava voda kasnije, nizvodno zagadjuje njive, podzemne vode (bunare) itd itd. Meni jedan prijatelj rece prije par godina, ovde na zapadu, kaze nije nas ubijao rak, nas je ubijala Spreca, i covjek je potpuno u pravu. Sve se to moze raditi pametnije i cistije ali narod kao da ne jede to sa sprecanskih polja i kao da ne pije tu vodu i ne dise taj vazduh koji aktivno zagadjuje.

Tabačanima preko 100godina pored kuća,a ovim huskićanima niti blizu,bliže im je deponija smeća a to im nije problem,haman im to paše