fbpx

Uskoro početak snimanja filma o nekažnjenim zločinima u Dobošnici

5 min. za čitanje

O stravičnim ratnim zločinima počinjenim nad civilnim stanovništvom Dobošnice na području grada Lukavca 1992. godine poznati bosanskohercegovački novinar, režiser i publicista Avdo Huseinović snima dokumentarni film.

Ovaj će film biti jedan u nizu koji je Huseinović snimio, a koji doprinose očuvanju i njegovanju sjećanja na ratne zločine i Genocid počinjene nad bošnjačkim stanovništvom. Zajedno s Nerminom Begićem, ratnim komandantom i „Zlatnim ljiljanom“, i Mirzom Kurahovićem, glavnim inicijatorom projekta i predsjednikom Organizacionog odbora za snimanje dokumentarnog filma, Huseinović je posjetio autentične lokacije, a početak snimanja očekuje se 14. i 15. juna. Ukoliko sve bude teklo prema planu, premijera filma očekuje se 28. augusta 2024. godine, kada se obilježava i 32. godišnjica stradanja Dobošnice.

„Dobošnica je mjesto koje je 1992. godine bila poprište do tada najveće operacije tzv. Vojske Rs-a, proboj do Smoluće i nastavak spajanja koridora prema Brčkom. Prvi napadi počeli su 19. maja u predvečernjim satima, no brza reakcija naših branitelja urodila je otporom. Idućih mjeseci uslijedilo je još nekoliko neuspješnih napada, a potom 26. augusta bačenom granatom tzv. ‘krmačom’ gine kompletna porodica Salibašić, a među njima je bilo i djece i staraca. Konačan proboj ka Smolućoj kreće 28. augusta. Četnici su iza sebe ostavili oko sedam stotina i pedeset zapaljenih objekata, trideset i sedam ubijenih civila i četiri osobe koje se još uvijek vode kao nestale. Do dana danas još niko nije niti osumnjičen za ove krvničke zločine“, govori Kurahović.

Ideja o snimanju filma upravo je i nastala kao reakcija na nezadovoljstvo zbog pasivnosti pravosuđa.

„S Huseinovićem smo u Sarajevu početkom godine dogovorili okvirni sporazum o snimanju ovog filma, koji će biti prevashodno prvi korak nakon tri decenije kako bi se ovaj zločin adekvatno dokumentirao. Očekujemo reakciju tužilaštava, s obzirom na to da ne bi bilo prvi put da režiser Huseinović bude pozvan na saslušanje ili u svojstvu svjedoka, zbog činjenica koje iznosi u svojim filmovima. Organizirali smo Organizacioni odbor, čiji je zadatak da pripremi teren i prilike za snimanje filma. Sam odbor čine članovi porodica šehida i civilnih žrtava, branioci Dobošnice, ratni komandanti itd.

Huseinović je došao i na sastanak u Dobošnicu, gdje se upoznao s odborom i direktnim učesnicima događaja, ali i obišao važne lokacije. Moram istaknuti zadovoljstvo zbog odziva ključnih svjedoka odbrane, a među njima su i mnogi koji do sada nisu smogli snage da o ovom zločinu progovore u javnom prostoru. Pored svjedoka, tu su kao sagovornici i borci iz drugih mjesta i gradova, a koji su bili u Dobošnici tih dana, zatim ratni komandanti, članovi gradskih uprava, zlatni ljiljani itd.“, navodi Kurahović.

Vlada Tuzlanskog kantona generalni je pokrovitelj filma, a proteklih je dana održan i sastanak s kantonalnim premijerom Irfanom Halilagićem.

„Film će uz Vladu TK podržati Mjesna zajednica Dobošnica, Medžlis Islamske zajednice Lukavac, Jedinstvene organizacije boraca Lukavca i Živinica i, nadamo se, Gradska uprava Lukavca“, ističe inicijator filma.

Huseinović se za Stav javio iz švedskog Malmöa, gdje je zajedno s Nezimom Halilovićem Muderrisom u sklopu obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine posjetio nekoliko bošnjačkih džemata širom Švedske, gdje su na edukativan način, kroz projekcije i predavanja, ukazali na značaj jednog od najznačajnijih datuma u našoj novijoj historiji.

„Kada je u pitanju film o nekažnjenim zločinima u Dobošnici, mogu kazati da je to jako važna i prilično nepoznata i neistražena tema, pogotovo nepoznata široj javnosti, a gotovo sam siguran da nakon ovog filma ništa neće biti isto u pogledu odnosa prema tom nekažnjenom zločinu. Riječ je o Operaciji ‘Smoluća’ srpske vojske, kada je u njihovom napadu s ciljem probijanja koridora i izvlačenja dijela srpske vojske i stanovništva s područja Smoluće u općini Lukavac, izvršen veliki zločin. Prema zvaničnim podacima, ubijeno je 37 bošnjačkih civila, ubijene su cijele porodice, a u kratkom je vremenu zapaljeno i uništeno sedam stotina i pedeset kuća i objekata.

Nažalost, do dana današnjeg niko nije odgovarao za ovaj zločin i ono što je možda još neshvatljivije jeste da nemamo pokazatelja niti ulaznih podataka da je o tom slučaju pri kraju podizanje bilo kakve optužnice. Uistinu, to je jedan zločin bez kazne i, na osnovu relevantnih dokumenata i izjava svjedoka događaja, filmski ćemo dokumentarno naslikati i široj javnosti prezentirati važnu nekažnjenu operaciju srpske vojske s kraja augusta 1992. godine“, izjavio je Huseinović, izražavajući zabrinutost što nekažnjenih zločina poput ovog u Dobošnici ima širom Bosne i Hercegovine.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Cetnici dva dana putovali iz Bijeljine preko Brckog i Doboja da bi krenuli iz Krtove u Smolucu. A da niko nije znao i spriječio pokolj.
Bolje poslati ljude u Split da se kupaju jer je sezona nego braniti državu.
E pa nece moci. Avdo ce i vas gospodo da spomene u filmu.
Zasto Fikini “specijalci” nisu stali da odbrane proboj.
Zna Sejo i kompanija.