fbpx

Sjećanja: 1. Marta u Devetaku počela sa radom prva radio stanica na općini Lukavac

1 min. za čitanje

Mnogi ne znaju da je 1. Marta u vrijeme održavanja referenduma u Devetaku radila radio stanica koju su na inicijativu Fikreta Jusufovića (rahmetli) u njegovoj kući u Devetaku zajedno napravili Hidajet Buljbašić, Nihad Mujkić i Fikret Jusufović.

Cilj je bio da se na dan referenduma prezentiraju podaci o izlaznosti građana na biračka mjesta na cijeloj opštini. Kompletan projekat izrade odašiljača koji je na srednjetalasnoj radio frekvenciji trebao biti snage oko 150 Wati su sami realizovali.

Njegova izrada je držana u tajnosti i finansirana vlastitim sredstvima, a treba spomenuti da su  donacije za kupovinu glavne izlazne lampe, a koja se često kvarila, dali Salem Okanović (rahmetli) i Ismet Avdić, a žicu za antenu obezbijedio nam je Enver Bandić. Izjavio je za naš portal Nuhad Mujkić.

Radio stanica je emitovala program 1. i 2. Marta a spiker je bio Nihad Mujkić dok je muzički urednik bio Nedžad Buljbašić. Obzirom da je rad stanice bio nelegalan te da se znalo da je vojska zabilježila njezino emitovanje i da su pokušavali odredit lokaciju, program je ugašen.

Ideju za radiostanicu Fikret je prenio na opštinski nivo gdje je ona i prihvaćena i pokrenula projekat osnivanja opštinske radio stanice.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments