Pušten u rad biljni prečišćivač otpadnih voda u Selu mira u Turiji

3 min. za čitanje

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je, u društvu direktora „Sela mira“ Turija Osmana Pozderovića, načelnika Općine Lukavac Dževada Mujkića, predstavnika Ministarstva za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Janeza Rogelja i predstavnika Organizacije Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) Kristijana Susana, svečano pustio u rad biljni prećišćivač otpadnih voda u „Selu mira“ u Turiji.

Današnja svečanost je kruna trogodišnjeg projekta analize, prikupljanja podataka i na kraju izrade prečišćivača za „Selo mira“, a konačan cilj je rješavanje problema zagađenja akumulacije „Modrac“ od difuznih zagađenja primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije. U saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona projekat je implementirao UNIDO iz Beča, a Vlada Republike Slovenije je obezbjedila grant sredstva u iznosu od 300.000 Eura. U okviru projekta su prikupljene informacije o potencijalnim izvorima zagađenja voda sliva akumulacije Modrac. Na osnovu analize prikupljenih podataka i primjene odgovarajuće metodologije izrađen je plan mjera dugoročne zaštite akumulacije, a danas otvoreni bioprečišćivač je pilot projekat sa ciljem da se na terenu praktično prikažu efekti najvažnijih mjera ekoremedijacije.

selo-mira-turija-12-10-2016-03

U svom obraćanju premijer Gutić se svim subjektima, koji su na bilo koji način bili uključeni u realizaciju ovog projekta zahvalio i na izboru da ovaj projekat bude implementiran upravo u „Selu mira“, te podsjetio na brojne aktivnosti koje Vlada Tuzlanskog kantona provodi u cilju zaštite akumulacije „Modrac“.

„Kao Vlada vrlo dobro razumijemo značaj i potencijal ove hidroakumulacije, ne samo za područje našeg kantona, nego i regiona u cjelini. Do sada smo, osim učešća u ovom projektu, s ciljem spriječavanja ili ograničavanja daljeg zagađivanja, već uradili dio posla koji se odnosi na stvaranje zaštitnog prstena oko jezera. Također, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice izrađuje Prostorni plan jezera „Modrac“ kao posebne cjeline koji će biti temelj za buduću zaštitu i korištenje akumulacije, njenih obala i zaleđa, na jedinstven i prepoznatljiv način“, rekao je premijer Gutić ističući da je puštanje u rad prečišćača otpadnih voda u „Selu mira“ u Turiji značajan doprinos ukupnim aktivnostima Vlade TK.

selo-mira-turija-12-10-2016-05

„Osim toga što će „Selo mira“ nakon realizacije ovog projekta u Modrac ispuštati ekološki prihvatljive otpadne vode, ovaj projekat je i primjer koji možemo implementirati i na druge objekte i potencijalne izvore zagađenja“ rekao je ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Hasan Fehratović, koji je uz premijera Gutića i ministricu rada i socijalne politike Danijelu Simić prisustvovao današnjoj svečanosti.

Direktor Sela mira Osman Pozderović je nakon zahvale svim subjektima koji su učestvovali u realizaciji projekta, istakao da je Selo mira Turija, osim po uslovima i načinu rada sa svojim štićenicima, od danas i po ekološkim standardima u Evropskoj uniji.

OZNAKE: , ,
Podijeli ovaj članak
6 komentara
6 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Zlaja, baš si m nasmijao!
Haman je nabacio Beganovo odijelo…

Moj Zlaja, neznasti sta je cool…

Ma i ja gledam i sve se pitam “sta to oni promovisu, sta to krece sa radom, sta to kosta 300.000 KM?” Osim ovih probranih koji odvojise “dragocjeno” vrijeme da prisustvuju svecanom cinu i poslije jos svecanijem rucku ne vidim nista sem malo uzorane ledine i nekog zasada na njoj. Doduse mozda obicni smrtnici ne vide “Carevo novo ruho”

Onda su otišli u hotel Senad od Bosne na ručak. Tik ispod hotela mogli su vidjeti jednu kanalizaconu cijev iz koje lijeno ističu fekalije pomiješane sa deterdžentima i koje prave bjeličasti oblak na površini vode. Dok su se vozili duž obale jezera mogli su takodje da vide benzinsku pumpu u izgradnji pedesetak metara od vode.Mogli su takodje da vide na piješčanoj plaži kod žičare gomile smeća te gradjevinskog šuta i ogromnih komada betona kojim je ta bivša plaža zatrpana. Mogli su da vide takodje kuće ,vikendice koje su izgradjene ili se grade u pojasu oko jezera gdje je nekad bilo zabranjeno graditi.Mogli su vidjeti arhitektonska rugla od ugostiteljskih objekata načičkana oko bivše plaže. Mogli su vidjeti straćare kod brane na drugoj strani koje su sklepali od betona i dasaka ribari i koje remete pogled na tu nekada lijepu obalu gdje se dodiruju šuma i voda. Na samoj obali gotovo cijelom dužinom mogli su vidjeti gomile smeća.Mogli su vidjeti da voda kroz branu ne ističe kroz temeljne ispuste nego kroz onu malu hidrocentralu i da je zbog toga ono malo rijeke Spreče ispod brane danas mrtva rijeka zbog toga što je voda siromašna kiseonikom. Mogli su da vide uzurpiranu obalu jezera ogradjenu i bespravno zauzetu tako da je nemoguće na mnogim mjestima upošte doći do vode.Mogli su da vide da se jezero pretvara u baru jer ga zatrpava polako prirodni nanos Turije i Spreče te jalovina iz rudnika u Banovićima a da se ni dan danas ništa ne radi i izmuljivanu. Mogli su da vide jedno jezero i obalu prepuštene stihiji i nemaru,devastaciji prirode a sve motivisano pohlepom koristoljubljem.Mogli su sve to da vide da znaju i hoće gledati. Hoće li ova mala investicija u Selu mira šta poboljšati? Sumnjam.

Komentardžije jeli ste, jedete i ješćete *** i nadalje.