fbpx

U Turiji počela izgradnja Biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda

2 min. za čitanje

slika-11U četvrtak je započeto izvođenje građevinskih radova na izgradnji Biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda za Selo mira Turija općina Lukavac. Završetak radova se očekuje početkom septembra.

UNIDO iz Beča u saradnji sa Vladom TK realizira trogodišnji projekat za koji je Republika Slovenija obezbijedila grant sredstva u iznosu 300.000 EUR, a čiji je cilj rješavanje problema zagađenja akumulacije Modrac od difuznih zagađenja primjenom efikasnih mjera ekoremedijacije.

slika-2

Implementator projekta je LIMNOS d.o.o. Slovenija. U okviru ovog projekta su prikupljene informacije o potencijalnih izvorima zagađenja voda sliva akumulacije Modrac. Na osnovu analize prikupljenih podataka i primjene odgovarajuće metodologije odabrana je vrsta pilot projekta i lokacija za njegovu implementaciju. Pilot projekat podrazumjeva izgradnju Biljnog uređaja za prečišćavanje otpadnih voda za Selo mira Turija. Izgradnja prečišćivača i njegov rad su odlična prilika zapraktično prikazivanje načina izgradnje i efekata implementacije mjera ekoremedijacije kod prečišćavanja otpadnih voda.

Dječije selomira Turija je izgradila njemačka Rudolf Walther Fondacija u suradnji s općinom Lukavac i Tuzlanskim kantonom. Smještajni kapacitet doma je 96 mjesta, raspoređenih u 8 porodica. Brigu o djeci vode pomajke koje provode 24 sata u porodici. Trenutno u selu živi oko 120  osoba i njihove otpadne vode će u ovom prečišćivaču biti prečišćene.

Ovi uređaji imitiraju prirodnu moć samočišćavanja. Oni predstavljaju sistem međusobno spojenih bazena, izoliranih folijom i ispunjenih supstratom, ukojima voda gravitacijski struji ispod površine. Kombinovanim biohemijskim aktivnostimamikroorganizama u supstratu i močvarnih biljaka, uz fizikalne i hemijske procese ovi uređaji su umogućnosti da vodu prečiste dozakonom zahtijevanih standarda.

Podijeli ovaj članak
1 komentar
Subscribe
Notify of
1 komentar
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

Svaka čast za ovo, ALI…. mislim da je veći prioritet bio riješiti problem zagađenja od strane Koksare, koja sve svoje otpadne vode ispušta neprečišćene u Spreču.