fbpx

Direktor škole “Prokosovići” zaposlio brata, dijete šehida izvisilo za posao

3 min. za čitanje

Konkursna procedura u školama širom Tuzlanskog kantona i ove će godine, sudeći po primjerima iz prakse, ostati upamćena po sumnjivim radnjama, kada je u pitanju odabir kandidata.

Jedan od tih primjera dolazi iz Osnovne škole Prokosovići iz Lukavca, gdje je nedavno imenovani direktor Esmir Čajić, na mjesto ložača primio svog brata, Mirzu Čajića.

Iako Mirza Čajić, prije intervjua nije bio najbolje rangirani kandidat, to nije smetalo konkursnoj komisiji, čiji je predsjednik upravo direktor Esmir, da nakon intervjua najvećom ocjenom rangira brata Mirzu. Na naš redakcijski mail, ogorčen, kako kaže nepotizmom, javio se Adis Memić, dijete šehida iz Prokosovića, koji je i ranije radio na mjestu ložača u ovoj školi.

Sin sam poginulog pripadnika Armije Bosne i Hercegovine i jedini član šehidske porodice u Prokosovićima koji je nezaposlen. Radio sam u JUOŠ “Prokosovići” na mjestu domar-ložač na određeno vrijeme. Na ovogodišnjem konkursu bilo je nas osam, a među kojima i Mirza Čajić, rođeni brat Esmira Čajića. Direktor Esmir Čajić je zapislio svog brata, čime je učinio nepotizam i sukob interesa, iako njegov brat prije intervjua nije bio prvi na listi. Intervju je obavio direktor Esmir Čajić zajedno sa pedagogom Esminom Smajlović i nastavnicom Melikom Kovačević Vujanović, s tim da su Mirzu Čajića bodovali više bodova od svih ostalih kandidata. Izmeđuostalog, direktor Esmir Čajić zapislio je i svoju suprugu kao sekretaricu, koja je prije toga bila higijeničar u istoj školi, tvrdi Memić.

Adis je kazao kako će uputiti i žalbu školskom odboru na ovakav način bodovanja i zapošljavanja, te ako bude potrebno, angažovati i advokata te pokrenuti sudski proces.

Povodom ovog događaja kontaktirali smo i direktora škole Esmira Čajića, koji je otvoreno govorio o konkursnoj proceduri. Ne krije da je njegov brat Mirza prvi na listi, te da je dobio posao, ali, kako tvrdi, jer je na intervjuu ponudio najbolje odgovore.

I moj brat je prije radio posao ložača u školi Prokosovići. Zna svoj posao i na intervjuu je dao najbolje odgovore. Ne krijem da sam zaposlio brata. Jel to znači da ako sam ja direktor, moj brat ne smije imati posao? Konkurs je obavljen javno, transparentno, sve je urađeno po zakonu i to na uvid mogu dobiti svi kandidati – tvrdi direktor Čajić.

Kakav će epilog biti nakon žalbi, koje će sigurno uputiti ostali kandidati, ostaje da se vidi.

Na email nam je stigla žalba na rad komisije u OŠ Lukavac Grad, kandidatkinja je i pored toga što je bila prisutna a što je potvrdila potpisom, označena da nije prisustvovala na intervjuu. Uskoro opširnije nakon što dobijemo izjavu od direktorice Alme Avdić.

(bPortal.ba/SodaLIVE.ba)

 

Podijeli ovaj članak
8 komentara
Subscribe
Notify of
8 komentara
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
View all comments

“čime je učinio nepotizam i sukob interesa” nije nego trgovanje uticajem zbog čega su uhapšeni sada ovi iz Elektroprivrede. Složite krivične prijave i nek se kisele. Nekad će neko doći ko će to pokrenuti pa će onda “pogledati” plave koverte od poštara.

Normalno da ce zaposliti svog brata, vidis da je to neka posebna loza (plemenita). Nece mene i tebe uposliti nije budala do te mjere. Takvi su svi direktori zasto je isao ucio skolu gubio vrijeme uzalud. Tako je i u EP BiH ED Tuzla ja sam otisao jadnik bez stele imam drzavni ispit iz Mostara, 8 godina staza za trazeno radno mjesto i primise djevojku tek zavrsila studij. Kad sam dosao do portira nas 20 stojimo cekamo na intervju samo telefoni rade onaj zove dajdzu, amidzu ministra dragog Allaha reko Boze dijete gdje si ti zalutao i taj dan mi se sve zgadilo i ostavio sam svoje dokumente nisam se prijavio vise nikad ni na jedan konkurs. Portir govori jolde tvoja mati, otac itd…radi u ED Gracanici, Doboju znaju se ko da su godinama na kafi bili samo sam razmisljao nece valjda nekog iz Doboja uzeti primiti i placati mu kartu a ja tu pred nosom ali tako je kako je puno je blizi Doboj nego Lukavac ako te neko upita.

Nahajcaj je braca, nek bude ko u dzehenemu 😀 😀 😀 Jadna majko gdje mi zivimo 😮

Kako je uspio kad nije u SDA !?!

Već SBIH?

Novi ne rise, taj nema veze sa SBiH.

Pa, kako ne kontate ? Ministar koji je rekao MOŽE je iz Saveza za bolju budućnost (SBB), a i prozvani direktor je iz SBB. Bio je na listi SBB za lokalne izbore 2012. pod rednim brojem 19.
A oni su tada najavili “cunami”. I evo cunamija.

Povlačim riječ
znači rep od sda je sad SBB.
Pa s kim će sbih u koaliciju,kome će bit ruka dovolja za većinu…?