“Mjesne zajednice se ne tretiraju isto kada je u pitanju infrastruktura”

4 min. za čitanje

Konferenciji su prisustvovali: Nihada Sinanović, predsjednica žena OS SZBiH, ispred komisije za informisanje OS SZBiH Velid Torić i Mihad Sakić te Mehmed Damadžić, vijećnik u OV Lukavac.

Vijećnik Mehmed Damadžić je između ostalog istakao da se Mjesne zajednice ne tretiraju isto kada je u pitanju infrastruktura zbog čega su pojedine i zapostavljene. Obzirom da je u protekle 4 godine bio vijećnik u Općinskom vijeću Lukavac u nekoliko navrata se obraćao Vijeću i ukazivao na ovaj problem. Svjedoci smo da su pojedine mjesne zajednice neopravdano zapostavljene od općinskih službi, odnosno službe za prostorno uređenje i urbanizam, kao i od strane samog načelnika. Dok se u pojedinim mjesnim zajednicama sređuju kanalizacioni odvodi, asfaltiraju putevi kroz šume i isti se osvjetljavaju, u MZ Lukavac Mjesto postoje ulice i sokaci u kojima je potrebno hodati u čizmama po blatu i mraku ( ulica pored kuće Mehemeda Sjenice prema Rudničkoj, ulica pored kuće Himze Osmića, ulica u Numanovićima, ulica pored Alije Nuhića, ulica prema kući Kasima Nuhića, ulica u Karićima itd..) U nekoliko navrata je kroz vijećnička pitanja ukazivao na probleme u toj mjesnoj zajednici što mu je prilikom usvajanja budžeta i sam načelnik i obećao, ali do sada ništa nije urađeno po tom pitanju. Stranka za Bosnu i Hercegovinu Lukavac smatra da bi najpoštenije i pravo rješenje za mjesne zajednice bilo da se Budžet općine Lukavac procentualno dijeli i da Vijeće građana MZ odlučuju o utrošku tih sredstava na projekte koji sami odaberu, jer ljudi u mjestu gdje žive najbolje znaju šta im je najpotrebnije.

Mihad Sakić, ispred komisije za informisanje OS SZBiH ukazao je na neiskrene i patetične izjave pojedinaca iz određenih političkih partija a vezano za inicijativu Kluba vijećnika SDP-a u OV Lukavac da se od implementacije narednih lokalnih izbora potpuno ukinu vijećnički paušali, a sve pod skicom za portret moralnog lika izabranog zvaničnika iz redova SDP-ovaca. Mihad Sakić, podsjećanja radi iznio je sljedeće činjenice: „Klub poslanika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine su prije 6 godina pokrenuli inicijativu za umanjenje paušala svim izabranim zvaničnicima od nivoa Općine pa do nivoa Parlamenta Bosne i Hercegovine za 30 %.

U svom izlaganju Mihad Sakić je također dodao da je vijećnik Mehmed Damadžić, svakog mjeseca određeni dio svog paušala putem boračkih organizacija usmjeravao za pomoć učenicima i studentima. Ova sugestija je preporuka svim izabranim zvaničnicima SZBiH da to rade i u narednom periodu.

Između ostalog iz Asocijacije žena OS SZBiH Nihada Sinanović je istakla da se na listi za OV nalaze najkvalitetnije kandidatkinje različitih profila, zanimanja i starosne dobi. Političko učešće je temeljno pitanje za ravnopravnost i demokratiju i omogućava direktni angažman u političkom odlučivanju i daje više prostora ženskim pitanjima. Djelujemo na osnovu Programa rada pa izdvojiti ću bitno stavku našeg programa a to je „Ekonomsko osnaživanje žena“.Prema podacima Biroa za zapošljavanje na općini Lukavac prevagnule su žene. Stopa nezaposlenosti visoko obrazovanih žena je 10,6%, a u istoj kategoriji su muškarci sa 5,2 %. Poražavajuća je činjenica da je svaka četvrta žena zaposlena s obzirom na ogroman resurs ženske populacije u našoj zemlji. Ovom prilikom pozvani su svi nadležni da se odgovornije odnose prema ovom problemu,i smatramo da treba napraviti novu politiku i program zapošljavanja žena.

(SodaLIVE.ba)

Podijeli ovaj članak
11 komentara