fbpx

Ministar Mijatović: Od Nove godine minimalna plata u Federaciji biti će 1.000 KM

2 min. za čitanje

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta najavio da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu platu u regiji.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović učestvuje na međunarodnoj konferenciji „CORE Days 2023: Growing Smart and Green – Local, Regional, European”, koja je u utorak otvorena u Kotoru, a na kojoj je najavio da će Federacija BiH od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu plaću u regiji.

“Službeno mogu sa ovog mjesta poslati poruku, a to je da od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard kako bi postali vrlo atraktivni za strana ulaganja”, rekao je na konferenciji Vojin Mijatović.

On smatra kako je predstavnicima jedinica lokalne samouprave nekada teško implementirati neke stvari koje se donose na većim nivoima.

“Sve ono što je dobra praksa u jednoj državi, ponekad je to teško implementirati u drugoj državi, onda i te evropske prakse je također nekada teško adaptirati na naše uvjete, ali to su realni izazovi koji nam za obavezu daju da spremni dočekamo budućnost”, izjavio je federalni ministar te dodao kako je krajnji cilj svih država zapadnog Balkana ulazak u EU, iako se nekada nemaju pozitivna iskustva ili se iz Bruxellesa šalju „ne tako pozitivne poruke.”

Posebno je naglasio kako je za regiju bitna saradnja.

“Ovakve platforme su sjajna priprema za sve što nas čeka kad je u pitanju EU, one koriste nama samima i našim zemljama. Ekonomski izazovi koje živimo i koji nemaju veze s nama, od ratova, inflacija i ostaloga, ostavit će efekta po naše ekonomije i to je dodatan razlog da moramo još bolje sarađivati, kako unutar naših zemalja dizanjem standarda, ali i međusobno”, poručio je Mijatović.

Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments