Lukavac: Oštećeno 450 objekata, registrovano 156 klizišta…

3 min. za čitanje

Od toga je 400 poplavljeno, a 50 je u području klizišta. Najteže pogođene MZ-ce su: Poljice Donje, Poljice Gornje, Orahovica, Babice, Turija, Modrac, Bokavići, Lukavac Mjesto, Hrvati, Huskići, Dobošnica Donja, Dobošnica Gornja, Puračić, Berkovica, Gnojnica, Krtova 1, Krtova 2, Bistarac Donji, Bistarac Gornji i Tumare.

Sve porodice su na vrijeme iseljene i nije bilo ljudskih žrtava. Neki se već vraćaju u svoje domove i počinju sa sanacijom objekata. Kolektivnih centara u općini Lukavac nije bilo, a 35 osoba je smješteno u prostorijama OS BiH na Dubravama.

Veliki problem trenutno predstavljaju klizišta. Do sada ih je registrovano 156. Stručni tim obilazi lokacije kako bi sačinili plan prioritetne sanacije.

Putevi su uglavnom prohodni. Izuzetak je R 471 u dijelu Modraca gdje je kolovoz oštećen, ali se do tog dijela općine može doći obilaznicom preko Tabaka. Lokalni put za Jaruške je potpuno prekinut. Koristi se alternativni put kroz krug RK Vijenac. Otežano je kretanje na relaciji Orahovica-Babice zbog klizišta ali je napravljen alternativni prelaz. Problem je prisutan i na lokalnom putu u Turiji koji je prokopan kako bi voda oticala. U Lukavcu je obustavljen saobraćaj na relaciji Bistarac – Hrvati u dužini od 300 metara zbog klizišta.

10277587_800559849955519_1816475929405573661_n

Nakon što je 20 000 stanovnika grada i prigradskih naselja nekoliko dana bilo bez vode, združenom akcijom i uz velike napore dio postrojenja Filter-stanice stavljen je u funkciju. U noći sa subote na nedjelju voda je puštena u sistem. Može se koristiti isključivo za sanitarije. Vodosnabdijevanje zbog oštećenja lokalnih cjevovoda nije u potpunosti uspostavljeno u dijelovima: Modraca, Bistarca, Hrvata, Bokavića i Puračića.

Snabdijevanje električnom energijom sve je stabilnije. Trenutno su bez napajanja dijelovi Krtove i Sižja, firma FEN BH u Puračiću, nekoliko kuća i poslovnih objekata u Modracu, objekat za tehnički pregled vozila u Bokavićima, romsko naselje u Koksari i nekoliko kuća u Dobošnici Donjoj. U Elektroposlovnici Lukavac pozvali su građane da klizišta koja ugrožavaju stubove, dalekovode i trafo-stanice prijave na broj 035 554899, kako bi na vrijeme mogli reagovati.

Štab CZ Lukavac je u stalnom zasijedanju. Poduzimaju mjere koje imaju za cilj očuvanje života i zdravlja ljudi, uspostavljanje vodosnabdijevanja, sanacija putnih komunikacija, povratak ljudi u njihove domove, raščišćavanje mulja i nanosa, dezinfekcija i dezinsekcija objekata. Procjenjuje se i nastala materijalna šteta.

Ukoliko želite nešto donirati najbolje je da prvo kontaktirate CK Lukavac na broj 035 554 390 jer oni imaju spiskove osoba i njihovih potreba u svim naseljima. Trenutno su potrebni: brašno, ulje, so, riža i tjestenina, hrana za bebe i pelene. Konzervi ima dovoljno. Punktovi u gradu su danas ispred tri tržna centra i kod pijace.

OZNAKE: ,
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar