fbpx

Željko Zombra – Of filmova Bruce Lee-ja, do svjetskog karate prvaka!

2 min. za čitanje

Lukavčanin rođen u Tuzli 1985. godine, svoju je karate karijeru počeo u Lukavcu prije 20 godina, da bi svoj naporan rad i treniranje okrunio titulom evropskog i svjetskog prvaka.

Željko Zombra (30) kaže kako nije mogao birati kojim će se sportom baviti.

Nije bilo nekog izbora tada u Lukavcu, davne 1995. godine, a ljubav prema tradicionalnom karateu javila se po uzoru na filmove Bruce Leeja, kroz smijeh nam je rekao Željko, inače, predsjednik i osnivač Kluba borilačkih sportova “ORKKA” Lukavac, piše Kameleon.ba

Zombra je od 2000. od 2014. godine bio najbolji sportista Općine Lukavac, dok se na evropski i svjetski tron popeo 2011. Kaže da je tajna njegovog uspjeha u kontinuitetu rada i treniranja.

1898262_815188795161594_684425840_n

Naučio sam biti skroman. To je kao i svugdje. Dobiješ samo priznanje i sve se na tome zasniva”, kaže Zombra, ističući kako nije dobijao neke posebne nagrade od strane općinskih vlasti.

Željko ističe i kako se “ORKKA” može pohvaliti mladim i talentovanim karatistima, koji su “pod njegovom palicom” ostvarali vrhunske rezultate.

Imamo prvaka Evrope Hamzu Čajića, te tri medalje sa Svjetskog kupa u Umagu, a u novembru ove godine će biti održano Svjetsko prvenstvo u Jakarti, na kojem će, osim Hamze, nastupiti i Mensur Đozić, otkriva Zombra.

S obzirom da se karate zasniva na amaterskom sportu, Zombra kaže kako je teško živjeti kao karatista i trener, ali bez obzira na to, podržava mlade ljude da se aktiviraju.

Moja poruka je da se bavite sportom, ne mora to biti karate. Uvijek kao trener savjetujem roditelje da uključe djecu u bilo koji vid tjelesne aktivnosti, jer posljednja istraživanja pokazuju da je, za normalan rast i razvoj djeteta, dnevno potrebno minimalno dva sata organizovane tjelesne aktivnosti, zaključuje ovaj vrhunski sportista, koji je inače i profesor i magistar Tjelesnog odgoja i sporta.

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments