fbpx

Zavod za javno zdravstvo TK: Barutni i Petrak ispravni za piće

1 min. za čitanje

U 13 općina analizirano je 25 lokalnih vodovoda i 21 javne česme. Rezultati su poražavajući jer je mikrobiološka neispravnost utvrđena u 80 % vodovoda i 71% javnih česmi, saznaje SodaLIVE.ba

Cilj projekta je bio zaštita stanovništva od zaraznih bolesti i obezbjeđenje higijenski ispravne pitke vode za sve građane. Nalazi sa izolovanim potencionalno-patogenim mikroorganizimima su proslijeđeni lokalnim zajednicama i nadležnoj inspekciji na dalje postupanje.

Najčešći razlog neispravnosti vode su fekalne bakterije, koje  mogu uzrokovati infekciju urinarnog trakta i dijareju. U uzorkovanoj vodi najčešće je pronađena bakterija  ešerihija koli, koja je znak nedavne fekalne kontaminacije, a može prouzročiti  i infekcije probavnog trakta.

Voda je na tri lokalna vodovoda zdravstveno je  ispravna. To su: lokalni vodovod Stjepan Polje (Gračanica), lokalni vodovod Vukovije Tojšići (Kalesija) i  lokalni vodovod Trešnjevac (Srebrenik).

Kao pogodna za piće pokazala se voda  sa javnih česmi:  Barutni i Petrak (Lukavac),  česma  Miladije (Tuzla)  i  Hajr voda Gornje Vukovije (Kalesija).

OZNAKE:
Podijeli ovaj članak
Napišite komentar
Subscribe
Notify of
0 komentara
Inline Feedbacks
View all comments